Ötezer kínai mozinak kell közvetítenie a propagandát

Mao Ce-tung 1966-ban indított kulturális forradalma óta nemigen volt példa ilyesmire.

Balogh Roland
2018. 02. 13. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes lépésre szánta el magát a kínai filmügyi hatóság: 5000 mozit jelölnek ki országszerte, amelyek feladata lesz a hazafias, propagandisztikus alkotások népszerűsítése – írta a január 30-án kiadott párthatározatról az amerikai filmes szaklap, a The Hollywood Reporter.

Megjegyzik: ilyen összehangolt kultúrpolitikai döntésre Mao Ce-tung 1966-ban indított kulturális forradalma óta nemigen volt példa. Cél, hogy előnyben részesítsék a hazafias témákat, egyúttal a lap szerint a Kínai Kommunista Párt így rajta tarthatja a szemét a különféle alkotásokon. A népi filmszínházaknak nevezett intézmények az ország mozijainak 10 százalékát adják majd, régiónként megfelelő arányban elosztva. Nem kis mértékben befolyásolhatja a döntés az amerikai után második – azt bevételi szempontból lassan utolérő – kínai filmpiacot.

A tavalyi számok szerint ugyanis 2017-ben 13,5 százalékkal nőttek a jegyeladások, ami 8,6 milliárd dollárnyi bevételt jelent. Eszerint a tavalyi volt minden idők legjobb kínai mozis éve, a bevétel 54 százaléka hazai gyártású filmekből jött össze, de 2017-ben az érvényes kvóta szerint csak 34 külföldi film bemutatását engedélyezték. Tavaly egyébként a Farkasharcos II. című alkotás volt a legnépszerűbb; az akciófilm minden idők legtöbbet termelő filmje lett Kínában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.