időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Egy régi ellendrukker

Pilhál György
2020.11.02. 05:59
Egy régi ellendrukker

Bár a magyar választók a tavalyi EP-voksoláson úgy döntöttek, eltekintenek Jávor Benedek ipari méretű uniós följelentgetéseitől, brüsszeli kormánygyalázkodásaitól, a Párbeszéd makacs politikusa januárban újra csatasorba állhatott. Párttársa, Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis nem felejtette el kipróbált elvtársát, meghívta őt is a kondér mellé: Budapest brüsszeli képviselete lett Jávor feladata, méghozzá a talányos „innovációs és klímaügyekben”. Ez az Orbán-kormány notórius brüsszeli mószerolását jelenti.

Minap például az EUobserverbe írt cikkében azt ecseteli, mennyivel jobb lenne, ha az országnak járó uniós pénzt Budapest és az NGO-k oszthatnák el. Javaslatának igazolásához a hazai gazdasági adatok „módosításával” jutott el – amint azt Varga Mihály pénzügyminiszter is megjegyzi közösségi oldalán. Jávor azt állítja, a vírusjárvány az unió átlagánál jobban visszavetette az országot, holott míg a magyar gazdaság az első fél évben 6,1 százalékkal esett vissza, az EU-nál ez a szám átlagosan 8,3 százalék. Nő a deficit és az államadósság – huhogja Karácsony kihelyezett embere, azt viszont „elfelejti” hozzátenni, hogy mind a 27 tagországban ugyanez a helyzet. Ahogyan arról sem szól, hogy a járvány előtt Magyarország csökkentette legnagyobb arányban az adósságát. Ellenben megjegyzi, az Orbán-kormány már felhasználta a 2014–2020-as ciklus pénzeinek 99 százalékát. Mintha nem e célból kaptuk volna…

A pénzügyminiszter észrevételére reagáló Jávor legfontosabb bejegyzése: szükség van Magyarországgal szemben a jogállamisági eljárásra. Ő ezért szorít. Mintha nem tudtuk volna… Ez olyan biztos, mint pártjának a támogatottsága. Az egy százalék.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.