időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Kettős látás

Pilhál György
2021.01.20. 05:59
Kettős látás

Az egész fővárost beterítő kampányt indított hétfőn a Városháza, hogy felhívja a figyelmet: alapvető budapesti közszolgáltatások kerülhetnek bajba a kormányzat elvonásai miatt. Karácsonyék szerint a kabinet iparűzésiadó-megfelezése nyomán hamarosan le fog gatyásodni Budapest. Nagyjából ezzel egy időben a Gyurcsány-párt is tüzes nyilatkozatot adott ki, miszerint politikai büntetőhadjárat zajlik az önkormányzatok, legfőképp Budapest ellen. Ezzel a válságos időben – írják – támogatás helyett utolsó bevételeiktől fosztja meg szegényeket a piszok Orbán-kormányzat. De nyugodjon meg mindenki – közli a hatpárti demokrata szövetség nevében a DK –, a 2022-es kormányváltás után majd rend lesz.

Arról sem a közlemény, sem a plakátkampány nem ír, hogy a tavalyi 85 milliárd forint után idén már 116 milliárdot kapnak a kerületek és a főváros a kormánytól, amely emellett a 3-as metró folyamatban lévő felújításának teljes, 200 milliárdos költségvetését is fizeti, egyéb támogatásokról már nem is beszélve. Arról sem olvashatunk a háborgóktól, hogy a fővárosnak jelenleg 134,98 milliárd forintja van állampapírban, készpénzállománya pedig több mint nyolcvanmilliárd.

Meg arról sem, hogy főpolgármester úr nemrég 41-ről 55-re növelte tanácsadóinak számát, kistafírozott brüsszeli irodájának költségeit (itt „dolgozik” komálósa, Jávor Benedek) pedig nemrég 37 millióról 112 millióra emelte. Szegről-végről ideilleszkedik az a hír is, hogy a BKK hétfőn bejelentette: lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás; ötmilliárd forinttal lesz majd drágább a munka, mint lett volna Tarlós István idején.

A cifra kommentárt a kedves olvasóra bízom.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.