idezojelek

Útban volt a templom

A világháborút túlélte, de a diktátor ámokfutását nem.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Nem sok idő adatott az 1931-ben felszentelt városligeti Regnum Maria­num-templomnak. A kommün bukásának emlékére, Magyarország égi patrónusának tiszteletére emelt kegyhely csupán húsz évig állhatott, egyházirtó programja részeként 1951. szeptember 23-án robbantotta fel a hatalma csúcsán terpeszkedő Rákosi Mátyás.

A világháborút túlélte a templom, a diktátor ámokfutását nem. Az utolsó miséről az ávósok zavarták ki a zokogó híveket. A legelszántabbakat egyenesen az Andrássy út 60.-ba vitték.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan akartak végezni a bontással, ám nem bírtak az erős falakkal, végül csak robbantásokkal tudták lerombolni a templomot; fél évig tartott a pusztítás. A hivatalos indoklás szerint „útban volt” a Regnum Marianum.

Felvonulási teret álmodott ide a pártvezetés, moszkvai mintára hatalmas dísztribünnel, legyen hol ünnepeltetnie magát az alattvalókkal. Kádár sem akart lemaradni a „ligetrendezésben”, évekkel később ő álmodta ide a tanácskommün vöröskatonájának szobrát – a vicsorogva rohanó baka azóta már a budaörsi szoborparkban ijesztgeti a látogatókat.

A rendszerváltás után puritán fakereszt emlékeztetett a lerombolt Regnum Marianumra – de még nem ért véget a kálvária… 2000 egyik őszi éjszakáján haragos ifjúkommunisták lefűrészelték a keresztet, csonkjára vörös csillagot pingáltak. (Egyikük, Léderer Sándor ma a Norvég Alap és a Soros-féle Társaság a Szabadságjogokért szervezet K-monitor nevű cégét irányítja.)

A templom a kommunizmustól megszabadult nemzet háláját hirdette; lerombolása és a helyére emelt tanácskatonaszörny a diktatúrát. De választani nekünk kell: „Rabok legyünk vagy szabadok?”

Borítókép: illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.