időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Bábuk, hasbeszélők

PILHÁL GYÖRGY
2023.01.23. 05:59 2023.01.23. 10:47
Bábuk, hasbeszélők

Minden valamirevaló médium beszámolt a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program szombati megnyitójáról. Nem véletlen a nagy érdeklődés, hiszen mostantól háromszáz napon át Veszprém és a Bakony–Balaton régió Európa kulturális fővárosa. Többen Novák Katalin államfő beszédéből is idéztek: „Veszprém, Európa kulturális fővárosa a különöst és közöst jeleníti meg nemcsak történetében, hanem jelenében is: királynéi Európát hozták, a magyarok világát vitték Európa más országaiba.”

A 444.hu tudósítója, bizonyos Boros Juli sem akart lemaradni a hírversenyben: „A megnyitó dicséretesen rövid volt, alig egy óra. Ez a fajta mértékletesség külön öröm egy olyan országban, ahol minden állami vagy céges ünnepség agyzsibbasztóan hosszú, mert valamiért azt hiszik, csak akkor lesz jó.” Julinkat a megnyitó egyik fő attrakciója, a Gizella királynét megformáló nyolcméteres bábu fogta meg, mint írta, ettől hónapokig rémálmai lesznek. „Mint minden ember számára, aki eléggé fél a beszélő bábuktól, a hasbeszélőktől és a bohócoktól, ez igazi kilépőt ígér a komfortzónámból.”

Novák Katalintól ezúttal nem idézett a kollegina. Ami azért érdekes, mert négy évvel ezelőtt az akkor még államtitkári tisztet betöltő politikus asszony egyik (a veronai családok világkongresszusán elhangzott) beszédét a fürge hírnök már jóval az elhangzása előtt beharangozta. Sőt annyira előreszaladt, hogy azt is megelőlegezte, hogyan rea­gált a közönség: „Novák Katalin migránsozása még az olasz keresztény-konzervatívoknak is sok volt” – „tudósított” Boros Látnok Juli. A helyreigazítást már nem kapkodta el.

Veszprém a művészeté

A Bakony–Balaton régió a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, és a magyar kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel indította az Európa kulturális fővárosa programévet.

Borítókép: a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program megnyitó rendezvénye a veszprémi Szentháromság-téri nagyszínpadon (Fotó: Nagy Lajos/Veszprém Megyei Napló)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.