időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

„Orosz minta”

Pilhál György
2023.09.28. 04:59
„Orosz minta”

Lista van arról, mely médiumokat akarja a Fidesz lehetetlenné tenni a szuverenitásvédelmi törvénnyel – sikoltja a HírKlikk.hu a minap. „A Schmidt Mária vezette, kormányközeli XXI. Század Intézet már márciusban egy kiadványban listázta, szerintük kik veszélyesek a média szuverenitására.”

Hát nem felháborító? Szeretnék, ha magyar lenne a média. Hallatlan!

A Fidesz–KDNP múlt heti frakcióülése után Kocsis Máté tényleg bejelentette, hogy még az ősszel benyújtanak az Országgyűlés elé egy törvénycsomagot. Új szabályokkal kívánják korlátozni a külföldről finanszírozott újságírókat, álcivileket és dollárpolitikusokat, akik Magyarország szuverenitását veszélyeztetik. Emiatt kapkodja a levegőt a portál. Meg hogy Kocsisék felsorolják, kik az érintettek: 444, Partizán, Telex, RTL, Szabad Európa, Átlátszó, Direkt36, K-Monitor és Lakmusz. (És még hányan mások… – P. Gy.) Ezekről ugyanis megállapították, hogy külföldi forrásokból fedezik működési költségeik 25–100 százalékát. „Oroszországban már van hasonló törvény. […] Vagyis a Fidesz orosz mintát követ – rántja le a leplet a kormányzatról a Hírklikk.

Mályusz Elemér író-történész A vörös emigráció című könyvét olvasgattam a minap. Áthozott a mába. Csak be kellett helyettesítenem a Bécsbe menekült egykori népbiztosokat a hatalomból elzavart, nyugati pénzből ármánykodó mostani liberálisainkkal – ordított a párhuzam. „Röplapokat, röpiratokat szerkesztenek – írja a szerző –, a földmívelő nép indulatát a polgárság ellen akarják felkorbácsolni, a munkásságét meg mindkettő ellen. A fő cél mindenütt a belső ellentétek mélyítése, hogy a felfordulás lehetséges legyen.” A történelem ismétli önmagát.

Borítókép: Gulyás Márton, a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2018. február 22-én. A Partizán YouTube-csatorna későbbi vezető szerkesztője a képen nem látható Varga Gergővel közös büntetőperük másodfokú tárgyalásán volt a tárgyalóteremben (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.