A média ellenőrzését is magához ragadná Brüsszel

A célkeresztben természetesen Magyarország és Lengyelország áll.

2023. 09. 27. 14:29
null
Strasbourg, 2023. szeptember 12. Képviselõk szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2023. szeptember 12-én. Az EP képviselõi az ülésen megszavazták az európai védelmi ipar közös beszerzések révén történõ megerõsítésérõl szóló uniós jogszabálytervezetet. A szabályozás segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy "önkéntes és együttmûködésen alapuló módon" fedezzék a legsürgõsebb és legfontosabb védelmi szükségleteiket, amelyeket a hadászati termékek Ukrajnának történõ átadása növelt meg. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban döntött az Európai Unió Tanácsa az Európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály megvitatásáról. Ez azt jelenti, hogy a tanács elnöksége zöld utat kapott, hogy tárgyalásokat kezdjen az Európai Parlamenttel (EP), ami meg is kezdődött a kulturális és oktatási bizottság (CULT) szavazásával a rendeletjavaslatról. 

A hivatalos álláspont szerint a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai jogszabály közös keretet hoz majd létre a médiaszolgáltatások számára az EU belső piacán, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek célja az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai beavatkozástól való védelme, valamint az EU belső határain belüli működésük megkönnyítése. 

A csavaros és bürokratikus uniós leplet lerántva ugyanakkor a javaslat célja, hogy Brüsszel magához ragadja a média ellenőrzését egy felügyelő szerv ellenőrzésével,

a célon túl pedig a betartatásra vonatkozó eszközök is megkérdőjelezhetők. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő korábban úgy fogalmazott, „az uniós médiatörvény javaslata ismételten egy súlyos beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába”.

Sorosék újabb támadásával szemben meg kell védeni a magyar nyilvánosságot

– fogalmazott az EP-képviselő.

Az EP az uniós médiatörvényről szóló keddi sajtószemináriumán megerősítette, hogy létrehozna egy médiaszolgáltatásokat felügyelő európai testületet is, amely hivatott lenne monitorozni az új jogszabály rendelkezéseinek végrehajtását, annak be nem tartása esetén pedig eljárást kezdeményezhetnének az Európai Bíróságon. 

Ha az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa is elfogadja, EU-s jogszabállyá válik a javaslat, így valamennyi tagországban automatikusan hatályba lép. A sajtószemináriumon meg is jegyezték, hogy kimondott cél a jogszabály „rekordsebességű” elfogadása. A feszes tempót az indokolja a jelentés néppárti előadója szerint, hogy „két olyan elnökség lesz a tanácsban, amelyek valószínűleg nem fogják ezt a jogszabályt előremozdítani” – utalva ezzel a közeledő magyar és lengyel uniós elnökségekre. Az új törvénytervezettel kapcsolatban legtöbbször Magyarország és Lengyelország neve merült fel mint „a sajtószabadság legnagyobb korlátozói”. Bocskor Andrea ugyanakkor korábban kijelentette: 

„az uniós rendelettervezet arra irányul, hogy kizárólag Brüsszel hangja szóljon a tagállami nyilvánosságban: háborúpárti és migránssimogató híradások, genderpropaganda, ettől eltérő hang és vélemény pedig ne jelenhessen meg.”

Borítókép: Képviselők szavaznak az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.