Gőzerővel készül a kormány az EU-elnökségre

Bóka János miniszter szerint a program meghatározó eleme a demográfiai kihívások kezelése is.

Forrás: MTI2023. 09. 08. 10:52
BÓKA János
Sajtótájékoztató a Next Generation is Female kezdeményezésről Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány gőzerővel készül arra, hogy a jövő év második felében az ország tölti be az Európai Unió soros elnöki pozícióját – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Országházban. A globális demográfiai kihívásokra adható európai válaszokról tartott Next Generation is Female (A jövő generációja nő) című kétnapos tanácskozáson a tárcavezető kiemelte: a jövő évi elnökségre történő felkészülés része az elnökségi program előkészítése és egyeztetése. Hozzátette, 

a program meghatározó eleme az európai gazdaság fejlesztése, a versenyképesség erősítése, és ebbe illeszkedik a demográfiai kihívások kezelése.

Bóka János kijelentette, a konferencia egy újabb lépést jelent a program előkészítésének folyamatában. A tanácskozásra érkező női vezetők olyan országokból jöttek, amelyek gondjai Magyarország előtt sem ismeretlenek – közölte. Hozzáfűzte: a közép-európai régió a saját válaszait keresi a demográfiai kihívásokra, hiszen az ezzel kapcsolatos politikák tagállami kompetenciában vannak.
A miniszter hangsúlyozta: Magyarország megpróbálja azonosítani a közös kihívásokat, és megvizsgálja, hogy az európai politikák hogyan állíthatók e kihívások kezelésének szolgálatába.
Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke is arról beszélt, hogy 2024 európai év lesz Magyarország számára, hiszen július 1-jével Magyarország veszi át az uniós soros elnökséget. 

Kiemelten fontos, hogy minden olyan aktuális európai kérdést, kihívást napirenden tartsanak, amely hatással van a magyarok életére 

– jelentette ki. Megjegyezte: Európa nemcsak Brüsszelből, az uniós intézményekből áll, hanem a tagállamokból is, ezért lényeges közöttük a párbeszéd, az álláspontok egyeztetése.
Emlékeztetett: a tanácskozás 2022-ben Salzburgban indult útjára, célja, hogy rendszeresen találkozzanak női vezetők, hogy női aspektusból vitassák meg az aktuális kérdéseket. A mostani téma a demográfia, ami a magyar uniós elnökség kiemelt prioritása is lesz – tudatta. Úgy vélekedett, Magyarország a családok támogatásával adott választ a demográfiai kihívásokra. 

A tanácskozáson részt vesz Karoline Edtstadler osztrák európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter, Andreja Metelko-Zgombic horvát Európáért felelős államtitkár, Daniela Anda Grigore Gitman román EU-ügyekért felelős államtitkár, valamint Karolina Rudzinska lengyel EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár.

„Nekünk, magyaroknak van víziónk, stratégiánk és megoldási javaslatunk Európa válságtüneteire” – fogalmazott pár nappal ezelőtt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Bóka János. Az újonnan kinevezett miniszert a soros elnökség mellett az uniós forrásokról is kérdeztük.

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a budapesti "Next Generation is Female" konferenciáról tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. szeptember 8-án. A jövő évi magyar EU-elnökségre történő felkészülés részeként szervezett kétnapos tanácskozás témája a globális demográfiai kihívásokra adható válaszok Európában. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.