idezojelek

Péntek, tizenharmadika

A jelesebb október tizenharmadikák is izgalmasak.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Balogh Zoltán

Kis színes. Szép Fülöpről annyit illik tudni, hogy szép volt meg Fülöp, akit a franciák királyként alkalmaztak odahaza 1285 és 1314 között. Erős hatalmat épített ki ez a Fülöp, még a római pápát is tömlöcbe vetette, amikor a szentatya kritikával illette a munkásságát (ma úgy mondanánk: beszólt neki). 

A magánélete is színes volt, lepedőakrobataként emlegették, cselédtől a grófnőig mindenkit megkörnyékezett, féltékeny feleségét pedig, ha úgy alakult, az udvar szeme láttára elverte, mint a kétfenekű dobot.

 Hódításai és sajátos reformjai révén Fülöpünk rövid időre Európa vezető hatalmává alakította Franciaországot. Csakhogy a menedzser típusú uralkodás nyomán gyorsan kiürült a kincstár, mire azt az áthidaló megoldást találta ki, hogy pert indított a jómódú templomos lovagrend ellen koholt vádakkal (hitetlenség, homoszexualitás, eretnekség stb.), amikor pedig rájuk bizonyította a „bűnösséget”, feloszlatta a rendet, a vagyont elkobozta, a vezetőket pedig máglyán megégettette. Állítólag személyesen gyújtott alájuk. 

Mindez 1307. október 13-án, pénteken történt. Innen a „péntek, tizenharmadika” frász.

A jelesebb október tizenharmadikák is izgalmasak. Nézzük csak! 1479: Kinizsi Pál serege a kenyérmezei csatában laposra veri a Dél-Erdélyben randalírozó törököket. 1917: Fatimában hetvenezer ember előtt megjelenik Szűz Mária. 1964: Moszkvában Leonyid Brezsnyev jelenik meg, miután Nyikita Hruscsov korábbi pártfőtitkár megkapja a selyemzsinórt az SZKP vezetésétől. 2019. október tizenharmadikán pedig a budapestiek kapják meg a magukét: Karácsony Gergely lesz a főpolgármesterük. Színes és tragikus a történelem.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Borítókép: Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester, Gy. Németh Erzsébet és Pikó András az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.