idezojelek

Rónaság

Róna Pétertől sosem álltak távol az épületes ökörségek.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Purger Tamás

A kormánypárti szavazók egy része félreérti, hogy mi a hazaszeretet, írja közösségi oldalán Róna Péter ellenzéki sajtkészítő és közgazdász. A hazát szeretni egy normális országban nem azt jelenti, hogy kötelezően szeretni kell az éppen aktuális kormányt, sőt! A hazaszeretet az, hogy ha a regnáló kormány szembemegy a nemzeti érdekekkel, akkor mi felismerjük azt, és felemeljük ellene a szavunkat. A kulcsmondatnak szánt intelmet szó szerint idézem: „Európa mellett állni, és annak szerves részének lenni a nemzeti érdek.” De mi van akkor – ezt már én kérdezem –, ha Európa (a Nyugat), ahogyan azt szomorúan látjuk, tapasztaljuk, időközben kórosan elhülyült? Nem lehet, hogy ilyenkor a hazaszeretetet éppen az jelenti, ha szembemegyünk a közveszélyessé lett kontinentális ámokfutóval?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Róna Pétertől egyébként sosem álltak távol az ehhez hasonló épületes ökörségek. Nemrég valamiért újraolvastam a Magyar Hangnak adott öt évvel ezelőtti egyik interjúját. A vallástörténeti eszmefuttatásnak álcázott marhaságok közül a legfigyelemreméltóbb az a kijelentése, amely szerint Magyarország nem keresztény ország, mert ami itt meghonosodott, az nem egyéb, mint keresztény mázzal leöntött pogány erkölcstan és életfelfogás. Ugyanis Szent István tűzzel-vassal térítette meg a pogány magyarságot, és ez az erőszak mély nyomot hagyott a lelkünkben. Vagyis a gyűlölet sokkal erősebb érzelem a hazai társadalomban, mint a szeretet – vezette le eltorzult lelkületünk eredetét Róna filozófus. (Nagyjából akkor készült a beszélgetés, amikor a finom Párizsban felgyújtották a Notre-Dame-székesegyházat.)

 

Borítókép: A Jobbik – Konzervatívok európai parlamenti (EP-) listavezetője, Róna Péter közgazdász, jogász, egyetemi tanár a budapesti Átrium Park konferenciatermében tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján 2024. február 9-én (Forrás: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.