Hubbard szelleme

Kuruzslás vétségének megalapozott gyanújával nyomoz a rendőrség a Szcientológia Egyháznál.

2021. 07. 09. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuruzslás vétségének megalapozott gyanújával nyomoz a rendőrség a Magyarországi Szcientológia Egyháznál és egy hozzá köthető, drogprevencióval és rehabilitációval foglalkozó közhasznú alapítványnál – tudta meg a Mandiner. A Narconon Magyarország Alapítványról már korábban kiderült, áltudományos módszerekkel dolgozik; szakhatósági engedély nélkül végzett drogelvonó és drogrehabilitációs szolgáltatást. Bár honlapjukon semmilyen utalás nincs a szcientológia egyházra, már a bemutatkozásukból kiderül, programjuk L. Ron Hubbard, az egyház alapítójának kutatásain nyugszik. (A Társaság a Szabadságjogokért 2015-ben külön jelentést szentelt a Narcononnak. Ebből kiderült: módszereiket semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá, ellenben egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban.) A drogprevenciós szöveg alighanem csak ürügy kapcsolat- és hálózatépítésre.

Sokakban már a szcientológia itthoni letelepedésekor, 1991-ben előjött a kérdés: mi szükség erre a zavaros hátterű, gátlástalan „felekezetre”, amelynek működését a világ minden táján botrányok kísérik? Minden hívőjükről dossziét vezetnek, mindent rögzítenek – a magánélet sem tabu, sőt az a legfontosabb. Még arra is válaszolni kell, kinek hány szexuális/homoszexuális kalandja volt. Leginkább persze a hívő anyagi hátterére kíváncsiak. (Ha valaki meggyónja, hogy adót csalt, arra kötelezik, hogy az okozott kárt a szcientológiai felekezetnek fizesse vissza, csak így teheti jóvá a bűnét.) A páciens nem is tudja, mennyire az anyaszomorítók markában van, mennyire zsarolható. Merthogy ez a szcientológia lényege: megfélemlíteni, megzsarolni, lenyúlni – ez ott a „szentháromság”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.