– Mi az első emléke?
– Egy esős napon óvodába indultam, amely nagyon közel volt hozzánk. Kaptam egy esernyőt, melyet a tetejénél kellett fogni, hogy ne csukódjon össze. Az utat az is nehezítette, hogy a kordbársonynadrágomról leszakadt a gomb, és még az uzsonnás csomagomnak is kellett volna egy kéz. Nagy küzdelem árán eljutottam az óvodába, majd másnapra kaptam egy gombot anyukámtól a nadrágomra.
– A ház, ahol felnőttem
– A szüleim háza egy újonnan épült, nagy ház volt, nem volt bevakolva, és parkettára sem futotta az építkezés végére. Ezt a fajta hiányosságot pótolta a panoráma, hiszen a kilátás Eger városára nyílt. Sosem volt otthon olyan óra, amely pontosan járt volna, viszont volt egy távcsövünk, amellyel az erkélyről az egri bazilika toronyóráját le tudtam olvasni.
– Mit köszönhet a szüleinek?
– Mondhatni, mindent. A szerető családot, amelyben fölnőttem, az iskolákat, ahová járhattam, a szemléletet, amellyel élek, a földterületeket, amelyen gazdálkodom, az anyagi segítséget, amellyel elindultam a szőlészi pályán. Nélkülük nem valósíthattam volna meg az álmomat, hogy borász legyek. Nagyon sok segítséget nyújtottak. Édesanyám mint közgazdász, édesapám mint tapasztalt technikai szakember állt mellettem. A mai napig kikérem egy-egy nagyobb döntés előtt a véleményüket, bízva az évtizedes vállalkozói tapasztalatukban.
– Milyen étellel lehet kikergetni a világból?
– Valójában mindenevő vagyok, de talán a tökfőzelék az, amit egy gyerekkori élmény miatt nem igazán szeretek.
– A kedvenc étele?
– Az egész újságot tele lehetne írni a kedvenceimmel. De ha nagyon ki kellene emelni valamit, akkor a vadas nyulat választanám nagymamám krumplifánkjával és persze palacsintával.
– Mi volt a legrosszabb munkája?
– 2003-tól 2008-ig egyedül dolgoztam a pincében. Ez nemcsak azért volt nehéz, mert egy sötét pincében egyedül hordót, tartályt mosni nem a világ legvidámabb munkája, hanem azért is, mert igazából nagyon kilátástalannak tűnt a helyzet. Nem tudtam, hogy kinek fogom eladni a megtermelt borokat, és vajon hogyan fogom visszafizetni a rengeteg hitelt, amelyet felvettem szőlőtelepítésre, pincevágásra, tartályra, hordóra, technológiára. A 2004-es évi szüretet emelném itt ki a legrosszabbak közül, amikor az októberi estéken kint mostam éjszaka, a szabadban a prést és a bogyózót. A hőmérséklet 0 fokhoz közelített, a 10 fokos mosóvíz szinte melegnek tűnt az átfagyott kéznek. Ezt az ujjaimban a mai napig érzem.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!