A bordeaux-i orvosi kutatóintézet munkatársai 7625, 65 év feletti embert vontak be a felmérésbe három városban: Bordeaux-ban, Dijonban és Montpellier-ben. A résztvevők egészségi állapotát öt éven át követték nyomon.
A Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint a követés ideje alatt 148 szélütés történt az idősek körében. Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy a legtöbb olívát fogyasztók csoportjában 41 százalékkal kisebb volt az agyi katasztrófa kockázata, mint azok között, akik egyáltalán nem iktatták étrendjükbe ezt a típusú olajat. A kutatók az adatok értékelésénél figyelembe vettek olyan, a szélütés szempontjából fontos más tényezőket is, mint a testsúly, a fizikai aktivitás és az étrend egyéb elemei.
A legtöbb olívát fogyasztó emberek a követés ideje alatt salátaöntetként, főzéshez és kenyérrel is magukhoz vették az olajat. Cecilia Samieri kutatásvezető kiemelte, hogy a szélütés gyakori az idősebb, 65 év feletti emberek körében, ezért egy olyan egyszerű és olcsó étrendi változtatás, mint az olívaolaj használata megfelelő megelőző intézkedés lehetne.
(MTI)
Az olívaolaj a szélütéstől is véd
Az idősebb embereknek javasolható az olívaolaj fogyasztása, mert jelentősen csökkentheti a szélütés kockázatát – állapították meg követéses vizsgálatukban francia kutatók.
2011. 06. 16. 8:42
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!