Így előzhető meg a szívroham

Aki szereti a gyümölcsöt és mindenféle változatban sok zöldséget is fogyaszt, az sokkal ritkábban fejezi be életét szívroham következtében, mint az, akinek étrendjében kevés fordul elő ezekből az egészséges ételekből. Tíz európai ország lakóinak vizsgálata igen meggyőző adatokat szolgáltatott ehhez a következtetéshez, amely a European Heart Journal szaklapban közzétett tanulmányban olvasható.

MNO
2011. 06. 24. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol nevéből képzett betűszóval EPIC-Heart néven ismert tanulmányt 1992-ben indították el annak vizsgálatára, hogy van-e összefüggés az európai emberek táplálkozása és haláluk leggyakoribb oka, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatok között.

Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Görögország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország és Svédország lakói közül 300 ezernél több egészséges és panaszmentes embert gyűjtöttek össze ebbe az óriástanulmányba, és csaknem kilenc évig követték egészségügyi sorsukat. Az induláskor a gondos vizsgálatokon kívül részletes életmódi adatfelvétel történt, étkezési és mozgási szokásaikat is beleértve.

Francesca L. Crowe, az Oxfordi Egyetem kutatójának neve indítja azt a 43 szerző által jegyzett listát, mely az EPIC-Heart vizsgálat eredményeit ismerteti. A dolgozatban most csak azok az adatok olvashatók, amelyek az átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás közötti kapcsolatot mutatták.

A zöldség- és gyümölcsevés egysége napi 80 gramm volt, és azt nézték, hogy a naponta 1-8 egységnyi mennyiség elfogyasztása változtatott-e a halálozáson. Egy egység egy kisméretű sárgarépának vagy banánnak, illetve egy közepes nagyságú almának felel meg. Az európai felnőttek átlagosan napi öt adagnyi zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztottak, csak a görögök, az olaszok és a spanyolok ettek többet.

A kutatók azt találták, hogy a napi nyolc adagot evők 22 százalékkal ritkábban haltak meg a megfigyelési idő csaknem kilenc éve alatt szívrohamban, mint azok, akik naponta csak három egységnyi zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztottak. Számításaik szerint napi egy adaggal többet enni ezekből az egészséges élelmiszerekből 4 százalékkal csökkenti a szívhalál kockázatát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.