Nem garancia a vékonyság

A vékonyság nem mindig jár együtt a szívbetegségek és a diabétesz alacsonyabb kockázatával – közölték vasárnap brit kutatók, akik azonosítottak egy gént, amely egyaránt kapcsolatba hozható a karcsúbb testalkattal és az anyagcsere-betegségek nagyobb kockázatával.

MNO
2011. 06. 27. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brit Orvosi Kutatási Tanács munkatársainak megállapítása szerint miközben a szóban forgó gén és a kevesebb testzsír között összefüggés áll fenn, egyúttal a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség emelkedett kockázatával is kapcsolatba hozható, olyan betegségekkel, melyeket szokásosan a túlsúlyhoz, elhízáshoz kötnek. „Egy valóban elképesztő genetikai sztorira bukkantunk, és fejtörést okozott, amikor rátaláltunk a gén hatására is” – idézte fel Ruth Loos kutatásvezető, akinek tanulmányát a Nature Genetics című szakfolyóirat ismertette.

Loos kutatócsoportja több mint 75 ezer ember örökítőállományában keresett olyan géneket, melyek meghatározzák a test zsírtartalmát, azt, hogy valaki testében hány százalék a zsír aránya. Eközben találtak bizonyítékokat arra, hogy az IRS1 jelű gén jelenléte összefügg a test alacsonyabb zsírtartalmával. További vizsgálódásuk során megállapították, hogy az IRS1 gén egyúttal egészségtelenül magas koleszterin- és vércukorszinthez is vezetett, ami olyan metabolikus betegségek kialakulásának jelzője, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek. Kiderült, hogy a gén jelenlétében csak a bőr alatti (szubkután) zsírból volt kevesebb, nem pedig az ártalmasabb, a belső szerveket körülvevő (zsigeri) zsírból.

Loos úgy véli, hogy azok az emberek, akiknél megtalálható az IRS1 gén, kevésbé képesek a szubkután zsír tárolására, és talán ezért rakódik le a zsír a test más részeiben, ahol jobban veszélyezteti a szervműködést. Az általános üzenet azonban továbbra is az, hogy „a vékony emberek általánosságban egészségesebbek a túlsúlyos vagy kövér embereknél” – tette hozzá a kutató. Loos rámutatott arra is, hogy a gének csak egy tényezőt jelentenek ezen állapotok kialakulási kockázatának meghatározásában, az olyan életmódbeli tényezők, mint az étrend, a mozgás, a dohányzás elhagyása és az egészséges testsúly fenntartása szintén fontos szerepet játszanak a rizikó mértékében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.