A Jiang He New Orleans-i epidemiológus vezette vizsgálatban 352-en vettek részt. Az emberek vérnyomása enyhén magas volt, vagy soha nem volt vérnyomáspanaszuk – írta az Amerikai Szívtársaság Circulation című lapja.
A résztvevők nyolchetes szakaszokban három különböző étrend-kiegészítőt – tejfehérjét, szójafehérjét és szénhidrátot – kaptak. Minden nyolchetes szakaszt háromheti „üresjárat” követett, ez idő alatt nem kaptak ilyen termékeket. A vizsgálat alatt végig rendszeresen mérték vérnyomásukat.
Az eredmények szerint amikor a résztvevők szója- vagy tejfehérje étrend-kiegészítőt kaptak, szisztolés vérnyomásuk alacsonyabb volt, mint amikor szénhidrátot fogyasztottak. A diasztolés vérnyomásértékekben nem mutatkozott változás.
Bár az adatok közötti eltérés alacsony volt, ez is sokat számíthat egy-egy betegnél – hangsúlyozta Jiang He. Az eredmények megerősítéséhez hosszabb távú kutatásokra van szükség – tette hozzá.
(MTI)

Ilyet még nem látott: extrém takarító segített egy depressziós férfin Székesfehérváron