Így gyakoribb a szürke hályog

Nagyobb a szürke hályog kialakulásának kockázata azoknál az idősebb embereknél, akik étkezésükkel kevés C-vitamint vesznek magukhoz – állapították meg Indiában végzett vizsgálatukban brit kutatók.

MNO
2011. 07. 15. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmányba 5600, hatvan év feletti indiai embert vontak be, akiket életmódjukról és étkezési szokásaikról is kikérdeztek, valamint mérték vérükben a C-vitamin szintjét. A szürke hályog (katarakta) a szemlencse maradandó elhomályosulása, amely általában idősebb korban alakul ki.

Összességében a résztvevők 73 százalékának volt szürke hályog a szemén, ám nagyobb arányban az étkezéssel kevés, és kisebb arányban a több C-vitamint fogyasztó embereknél. A legmagasabb C-vitamin-vérszinttel rendelkező önkéntesek körében 39 százalékkal alacsonyabb volt a szürke hályog előfordulási kockázata az alsó negyedbe került emberekhez viszonyítva. A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói elemzésüknél a szürke hályog megjelenésének más kockázati tényezőit is figyelembe vették.

Az eredményeket Astrid E. Fletcher kutatásvezető és csoportja az Ophthalmology című szakfolyóiratban ismertette.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.