A tanulmányba 5600, hatvan év feletti indiai embert vontak be, akiket életmódjukról és étkezési szokásaikról is kikérdeztek, valamint mérték vérükben a C-vitamin szintjét. A szürke hályog (katarakta) a szemlencse maradandó elhomályosulása, amely általában idősebb korban alakul ki.
Összességében a résztvevők 73 százalékának volt szürke hályog a szemén, ám nagyobb arányban az étkezéssel kevés, és kisebb arányban a több C-vitamint fogyasztó embereknél. A legmagasabb C-vitamin-vérszinttel rendelkező önkéntesek körében 39 százalékkal alacsonyabb volt a szürke hályog előfordulási kockázata az alsó negyedbe került emberekhez viszonyítva. A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói elemzésüknél a szürke hályog megjelenésének más kockázati tényezőit is figyelembe vették.
Az eredményeket Astrid E. Fletcher kutatásvezető és csoportja az Ophthalmology című szakfolyóiratban ismertette.
(MTI)
Így gyakoribb a szürke hályog
Nagyobb a szürke hályog kialakulásának kockázata azoknál az idősebb embereknél, akik étkezésükkel kevés C-vitamint vesznek magukhoz – állapították meg Indiában végzett vizsgálatukban brit kutatók.
2011. 07. 15. 16:39
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!