Nem csökkenti a korai halálozás kockázatát?

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a sófogyasztás kismértékű visszafogása csökkentené a szívbetegségek kialakulása vagy a korai halálozás kockázatát – közölték szerdán megjelent elemzésükben brit kutatók.

MNO
2011. 07. 06. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Cochrane Library elnevezésű nyílt internetes adatbázisban közzétett tanulmányban a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a sóbevitel visszafogása némiképp csökkenti ugyan a vérnyomást, ám ez nem vezetett kisebb halálozási arányhoz vagy a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához.

Rod Taylor kutatásvezető, az Exeteri Egyetem munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormányok egyre alacsonyabb határértékeket állapítanak meg az egészséges sóbevitelre, és a gyártók igyekeznek termékeikből eltávolítani a sót, szükség lenne az eddiginél nagyobb méretű klinikai próbákra is, hogy megismerjük a sófogyasztás csökkentésének előnyeit és kockázatait.

Az áttekintésben hét korábbi tanulmány adatai szerepeltek, amelyekbe 6489 résztvevőt vontak be, ám a kutatók úgy vélik, legalább 18 ezer embertől származó adatokra lenne szükség egyértelmű következtetések levonásához. Az elemzést igen gyorsan számos kritika érte szakemberek részéről. Francesco Cappuccio, a Warwick Egyetem táplálkozási szakértője például „meglepően gyenge munkának” nevezte, Simon Capewell, a Liverpooli Egyetem epidemiológusa szerint pedig „csalódást keltő és nem meggyőző” az áttekintés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.