A bor az UV-sugárzástól is megvéd

Számos más jó tulajdonsága mellett spanyol kutatók szerint a szőlő és a belőle készült vörösbor véd a napégés ellen is.

MNO
2011. 08. 12. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marta Cascante, a Barcelonai Egyetem biokémikusa és munkacsoportja igazolta, hogy a szőlőben lévő flavonoidok csökkenthetik a napsütés okozta károsodás kockázatát. A napsütés ultraibolya-sugárzása nemcsak a bőr leégését idézi elő, de testünk kültakarójának egyes rétegeit fokozottan öregíti és fontos szerepet játszik a bőr rosszindulatú daganatainak előidézésében.

Az UV-sugárzás a bőrben reaktív oxigéngyököket tesz aktívvá, melyek ott nagy zsírmolekulákat oxidálnak, és ez a folyamat enzimeket (jNK, p38MAPK) ingerel, melyek a kutatók szerint a sejtek halálát okozzák. A vízparton napozók nem is tudják, milyen bonyolult biokémiai folyamatok indulnak el a bőrükben.

A spanyol munkacsoport – melynek dolgozatát a Journal of Agricultural and Food Chemistry közölte – a szőlőből és borból olyan kémiai anyagokat (polifenolok) vontak ki, melyek csökkentik az oxigéngyökök megjelenését. Ennek eredményeként az UV-sugárzás következményei laboratóriumi körülmények között a bőrsejtekben lassabban és kisebb mértékben keletkeznek.

A kutatók szerint a szőlőben található védőanyagokat várhatóan nagyobb mennyiségben használja majd a gyógyszeripar és a kozmetika, a további vizsgálatok pedig segítik ennek a biokémiai folyamatnak a megértését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.