Marta Cascante, a Barcelonai Egyetem biokémikusa és munkacsoportja igazolta, hogy a szőlőben lévő flavonoidok csökkenthetik a napsütés okozta károsodás kockázatát. A napsütés ultraibolya-sugárzása nemcsak a bőr leégését idézi elő, de testünk kültakarójának egyes rétegeit fokozottan öregíti és fontos szerepet játszik a bőr rosszindulatú daganatainak előidézésében.
Az UV-sugárzás a bőrben reaktív oxigéngyököket tesz aktívvá, melyek ott nagy zsírmolekulákat oxidálnak, és ez a folyamat enzimeket (jNK, p38MAPK) ingerel, melyek a kutatók szerint a sejtek halálát okozzák. A vízparton napozók nem is tudják, milyen bonyolult biokémiai folyamatok indulnak el a bőrükben.
A spanyol munkacsoport – melynek dolgozatát a Journal of Agricultural and Food Chemistry közölte – a szőlőből és borból olyan kémiai anyagokat (polifenolok) vontak ki, melyek csökkentik az oxigéngyökök megjelenését. Ennek eredményeként az UV-sugárzás következményei laboratóriumi körülmények között a bőrsejtekben lassabban és kisebb mértékben keletkeznek.
A kutatók szerint a szőlőben található védőanyagokat várhatóan nagyobb mennyiségben használja majd a gyógyszeripar és a kozmetika, a további vizsgálatok pedig segítik ennek a biokémiai folyamatnak a megértését.
(MTI)

Így alázzák meg segítőiket a Tisza központjában – mutatjuk a botrányos szavakat