Ennek köszönheti a világos sört

Egy Patagóniából a 15. században véletlenül Európába került élesztőgombának köszönhető a hideg erjesztésű világos sör, amely ma már világszerte népszerű ital – fedezte fel egy kutatócsoport, amely hétfőn tette közzé kutatásainak eredményét az Egyesült Államokban.

MNO
2011. 08. 23. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudományos nevén Saccharomyces eubayanusként ismert élesztőgomba egy fadarabon vagy egy bormuslica gyomrában kerülhetett ötszáz évvel ezelőtt egy dél-amerikai tengerpartról Európába, hogy végül egy bajorországi pincében vagy kolostorban kössön ki, ahol a sörfőző mesterek a termékeiket tárolták – írták a szerzők.

A messzi földről érkező élesztőgomba végül keveredett egyik távoli rokonával, a Saccharomyces cerevisiae nevű, Európában és Ázsiában kenyérsütéshez, valamint bor és sör erjesztéséhez évezredek óta használatos élesztőgombával.

A két élesztőgomba keveredéséből született hibrid eredménye lett a lager típusú, úgynevezett alsóerjesztésű világos sör előállítása Bajorországban már a 15. században – fejtették ki a kutatók, akiknek a tanulmányát az amerikai tudományos akadémia folyóirata (PNAS) közölte. Napjainkban a sörpiac legnagyobb részét kitevő világos sörök világpiacának értéke évi 250 milliárd dollár (46,9 ezer milliárd forint).

A tudósok és a sörfőzők hosszú ideje tudják, hogy az alacsony hőmérsékleten történő erjesztésre alkalmas élesztőgomba hibrid, de nem ismerték eddig a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombával egyesült mikroorganizmus természetét. A tudósok által ismert több mint száz élesztőgombafajtával végzett kísérlet mind kudarcba fulladt.

„Évtizedek óta kerestük ezt a dolgot” – mondta el Chris Todd Hittinger, a madisoni Wisconsini Egyetem genetikatanára. Mostanra sikerült megtalálnunk. Semmi kétség, hogy a hiányzó élesztőgombafajta teszi lehetővé a sör hidegen történő erjesztését – tette hozzá. Egyetlen dolog még nem világos előttünk: vajon az a hibrid élesztőgomba létezik-e vad állapotban anélkül, hogy felfedezték volna.

A felfedezés hosszú időn át folytatott kiterjedt nemzetközi kutatás eredménye, amelynek az irányításában részt vettek José Paulo Sampaio és Paula Goncalves, a portugáliai lisszaboni Új Egyetem kutatói is. Végül az argentínai Barilochéban működő Biodiverzitás és Környezetkutatási Intézet munkatársa fedezte fel a szökevény mikroorganizmust a patagóniai bükkfákat megfertőző molyok szervezetében, amelyeknek a DNS-e nagyon hasonlít a világos sör előállításához szükséges élesztőgomba DNS-ének feléhez.

A bükkfa kérgében élő molyok szervezetében sok cukor van, amely az élesztőgomba esetében igen vonzó élőhely – jegyezte meg Chris Todd Hittenger.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.