Napi egy sörrel az elbutulás ellen

A mérsékelt alkoholfogyasztás – napi egy-két pohár bor vagy sör – csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát amerikai kutatók szerint.

MNO
2011. 08. 19. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A chicagói Loyola Egyetem orvosi karának tudósai több mint 140 1977-ig visszanyúló, 365 ezer ember részvételével készült tanulmányt vizsgáltak át, amelyek alapján megállapították, hogy a mérsékelt ivóknál 23 százalékkal kisebbnek tűnik az időskori elbutulás vagy kognitív zavar kialakulásának az esélye. A mérsékelt ivás mértékét férfiak esetében legfeljebb két, nők esetében pedig egy pohár alkoholos italban határozták meg.

„Elfogadott tény, hogy egy pohár bor jót tesz a szívnek és csökkenti a szívkoszorúér, valamint a szív és az érrendszer betegségeit” – mondta Edward J. Neafsey, a tanulmány társszerzője. A kutatások azt mutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hasonló hatással van az agyra is. A bor hasznosabb, mint a sör vagy a szeszes italok a Neuropsychiatric Disease and Treatment című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint. A kutatók szerint azonban számos elemzett tanulmány nem tesz különbséget az alkoholfajták között.

A mérték nélküli alkoholfogyasztás viszont – három-öt pohár ital naponta – együtt jár a demencia magasabb kockázatával.

Neafsey és a másik társszerző, Michael A. Collins, a molekuláris farmakológia és terápia professzora egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy a kismennyiségű alkohol igénybe veszi és szívósabbá teszi az agysejteket, így ellenállóbbá válnak a későbbi demencia okozta stresszekkel szemben.

Egy másik elmélet szerint a mérsékelt italfogyasztásnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt jótékony hatása javíthatja az agy vérellátását és növelheti az agy anyagcseréjét. Neafsey nem tanácsolja az absztinenseknek, hogy kezdjenek el hirtelen alkoholt fogyasztani. A testedzés, az agytorna és a mediterrán diéta szintén csökkentheti az időskori elbutulás kialakulásának kockázatát.

„A kulcsszó a mérsékelt italfogyasztás – mondta. – Egy ízletes ebéd elfogyasztása barátokkal egy pohár bor kíséretében olyan hagyományos örömforrás, amelyet a legtöbb ember élvez.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.