A chicagói Loyola Egyetem orvosi karának tudósai több mint 140 1977-ig visszanyúló, 365 ezer ember részvételével készült tanulmányt vizsgáltak át, amelyek alapján megállapították, hogy a mérsékelt ivóknál 23 százalékkal kisebbnek tűnik az időskori elbutulás vagy kognitív zavar kialakulásának az esélye. A mérsékelt ivás mértékét férfiak esetében legfeljebb két, nők esetében pedig egy pohár alkoholos italban határozták meg.
„Elfogadott tény, hogy egy pohár bor jót tesz a szívnek és csökkenti a szívkoszorúér, valamint a szív és az érrendszer betegségeit” – mondta Edward J. Neafsey, a tanulmány társszerzője. A kutatások azt mutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hasonló hatással van az agyra is. A bor hasznosabb, mint a sör vagy a szeszes italok a Neuropsychiatric Disease and Treatment című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint. A kutatók szerint azonban számos elemzett tanulmány nem tesz különbséget az alkoholfajták között.
A mérték nélküli alkoholfogyasztás viszont – három-öt pohár ital naponta – együtt jár a demencia magasabb kockázatával.
Neafsey és a másik társszerző, Michael A. Collins, a molekuláris farmakológia és terápia professzora egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy a kismennyiségű alkohol igénybe veszi és szívósabbá teszi az agysejteket, így ellenállóbbá válnak a későbbi demencia okozta stresszekkel szemben.
Egy másik elmélet szerint a mérsékelt italfogyasztásnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt jótékony hatása javíthatja az agy vérellátását és növelheti az agy anyagcseréjét. Neafsey nem tanácsolja az absztinenseknek, hogy kezdjenek el hirtelen alkoholt fogyasztani. A testedzés, az agytorna és a mediterrán diéta szintén csökkentheti az időskori elbutulás kialakulásának kockázatát.
„A kulcsszó a mérsékelt italfogyasztás – mondta. – Egy ízletes ebéd elfogyasztása barátokkal egy pohár bor kíséretében olyan hagyományos örömforrás, amelyet a legtöbb ember élvez.”
(MTI)

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség