A tanulmányban húszezernél több felnőtt egészségét követték nyomon tíz éven át, azt azonban nem tudják a kutatók, miért volt 52 százalékkal alacsonyabb a szélütés kockázata azoknál, akik sok almát, körtét, banánt vagy karfiolt ettek. A Hollandiában lefolytatott tanulmány indulásakor az önkéntesek részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről és életmódjukról. A következő évtizedben így aszerint is vizsgálhatták az eredményeket, hogy milyen színű gyümölcsök és zöldségek szerepeltek a résztvevők étlapján.
Úgy találták, hogy a fehér gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának 25 grammos növekedése 9 százalékkal csökkentette a szélütés előfordulásának kockázatát. A megevett fehér gyümölcsök és zöldségek több mint felét az alma és a körte tette ki együttesen. Nem találtak viszont összefüggést a kutatók a zöld (leveles zöldségek, káposzta, uborka), a narancs és a sárga (citrusok) vagy a piros gyümölcsök, zöldségek fogyasztása és a szélütés kockázatának változása között.
További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy mely összetevők, tápanyagok felelősek a megfigyelt hatásért – vélekedett Linda Oude Griep kutatásvezető, a Wageningen Egyetem munkatársa a BBC-nek nyilatkozva. A tanulmányt a Stroke című szakfolyóiratban ismertették részletesen.
(MTI)
A fehérhúsú gyümölcsök és zöldségek segíthetnek
A sok fehérhúsú gyümölcs és zöldség fogyasztása védhet a szélütés ellen – idézte holland kutatók megállapítását pénteken a BBC hírportálja.
2011. 09. 16. 12:57
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!