Fudzsita Tosiro és munkacsoportja patkányokon kísérletezve vizsgálta a sok konyhasót tartalmazó táp hatását a vérnyomásra. Olyan patkányokat sikerült kitenyészteni, amelyeknek eleve magas volt a vérnyomása, de különböző mértékben voltak érzékenyek a sóbevitelre. Amikor kövér és sóra érzékeny patkányoknak sok sót tartalmazó tápot adtak, az állatok veséjének sejtjeiben sóra érzékeny receptort aktivált a Rac1 jelű fehérje. Normális körülmények között ezt a receptort csak az aldoszteron nevű hormon indítja el.
Amikor a receptor bekapcsol, a só visszaszívására alkalmas ioncsatorna aktiválódik, és több folyadékot tart vissza a szervezetben. Ennek az a következménye, hogy a vérnyomás megemelkedik. A Rac1 fehérje egészséges körülmények között a sejtnövekedésben játszik szerepet, a kutatók pedig csak most igazolták, hogy az aldoszteronhormon hatását utánozza.
A munkacsoport ezt akkor észlelte, amikor a kövér és magas vérnyomású patkányokat olyan gyógyszerrel kezelték, amely gátolta a Rac1 fehérjét. Amikor erre a készítményre a patkányok vérnyomása csökkent, megértették, hogy olyan kórfolyamatot fedeztek fel, amely a súlytöbblet és a fokozott sóbevitel összefüggése útján hatványozottan emeli a vérnyomást.
Fudzsita professzor előadásában kiemelte, hogy a Rac1 útján a sóérzékenységen keresztül fokozódik a vese károsodása. Ez azt jelenti, hogy a Rac1 fehérjét gátló készítmények a sóra érzékeny magas vérnyomás kezelésére különlegesen alkalmasak lehetnek.
(MTI)

Tiszta vizet öntünk a pohárba – ennyibe kerül egy lángos a Balatonnál