Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy a legfontosabb a rendszeres zöldségevés.
A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein.
A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek.
A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt. Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az angol nevének betűszavával jelölt, AhR sejtfelszíni fehérjétől függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
„Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is – mondta a kutatás vezetője –, de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben.” A tanulmány végén hangsúlyozzák, a bőséges zöldségevés nemcsak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.

Gulyás Gergely: Példátlanul nagy az érdeklődés a Voks 2025 iránt