Az eredmény azt jelzi, hogy az élelmiszerek konyhatechnikai előkészítése hatékonyabbá teszi a bennük tárolt energia felhasználását.
Az élelem a testünket energiával ellátó üzemanyag, ám Rachel N. Carmody és csoportja vizsgálataiban arra jutott, hogy a belőle hasznosítható energia nem csupán kalóriatartalmától függ, hanem attól is, miként van előkészítve a fogyasztásra.
A kísérleti állatok húst és édesburgonyát kaptak különböző módokon előkészítve: egészben vagy áttörve, illetve nyersen vagy főve. Az áttört húst és burgonyát tartalmazó étrenden tartott egerek többet híztak a kísérlet ideje alatt, mint a nyers koszton lévő állatok, a legtöbbet pedig a főtt ételen tartott rágcsálók szedték magukra.
A megfigyelés megmagyarázza az ember 2 millió évvel ezelőtt megszerzett evolúciós előnyét is. A kutatók szerint a tűzhasználat és az élelmiszerek hőkezelése olyan extra energiához juttatta az embert, amely lehetővé tette nagyobb testméretének és összetettebb agyának kifejlődését. Az egykori evolúciós előny a modern ember rendelkezésére álló élelmiszerbőség mellett azonban gyakran a kelleténél nagyobb súlygyarapodáshoz vezet.
A tanulmányt teljes terjedelmében az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS ismertette.
A főtt étel jobban hizlal
Többet gyarapodott a kísérleti egerek testsúlya akkor, amikor főve kapták az ételt, mint amikor ugyanazt az élelmiszert nyersen kellett elfogyasztaniuk.
2011. 11. 10. 14:44
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!