A főtt étel jobban hizlal

Többet gyarapodott a kísérleti egerek testsúlya akkor, amikor főve kapták az ételt, mint amikor ugyanazt az élelmiszert nyersen kellett elfogyasztaniuk.

WA
2011. 11. 10. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredmény azt jelzi, hogy az élelmiszerek konyhatechnikai előkészítése hatékonyabbá teszi a bennük tárolt energia felhasználását.

Az élelem a testünket energiával ellátó üzemanyag, ám Rachel N. Carmody és csoportja vizsgálataiban arra jutott, hogy a belőle hasznosítható energia nem csupán kalóriatartalmától függ, hanem attól is, miként van előkészítve a fogyasztásra.

A kísérleti állatok húst és édesburgonyát kaptak különböző módokon előkészítve: egészben vagy áttörve, illetve nyersen vagy főve. Az áttört húst és burgonyát tartalmazó étrenden tartott egerek többet híztak a kísérlet ideje alatt, mint a nyers koszton lévő állatok, a legtöbbet pedig a főtt ételen tartott rágcsálók szedték magukra.

A megfigyelés megmagyarázza az ember 2 millió évvel ezelőtt megszerzett evolúciós előnyét is. A kutatók szerint a tűzhasználat és az élelmiszerek hőkezelése olyan extra energiához juttatta az embert, amely lehetővé tette nagyobb testméretének és összetettebb agyának kifejlődését. Az egykori evolúciós előny a modern ember rendelkezésére álló élelmiszerbőség mellett azonban gyakran a kelleténél nagyobb súlygyarapodáshoz vezet.

A tanulmányt teljes terjedelmében az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS ismertette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.