Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik egy hathetes periódus alatt naponta ettek sajtot, alacsonyabb volt az LDL koleszterinszintje, mint az energiatartalmában egyenértékű mennyiségű vajat fogyasztó önkénteseknek.
A tesztbe ötven embert vontak be, akik étrendjét ellenőrizték, majd a csoport egyik felénél sajttal, a másik felénél pedig vajjal egészítették ki a napi menüt. Ezt a kiegészítő táplálékadagot úgy állapították meg, hogy a tehéntejből készült sajt és vaj is – mint állati eredetű zsiradék – a naponta táplálékkal bevitt energia 13 százalékának feleljen meg.
A kísérlet végére a többletzsírbevitel ellenére a sajtot evők LDL koleszterinszintje nem emelkedett, a többletvajat fogyasztóknál azonban átlagosan 7 százalékkal növekedett a „rossz” koleszterin szintje – állapították meg a Koppenhágai Egyetem kutatói Julie Hjerpsted vezetésével.

Ezzel a technikával bújtatják Magyar Pétert a mentelmi jog mögé