Megoldódott a sajt-vaj dilemma

Bár szakértők az állati eredetű zsírok fogyasztásának csökkentését ajánlják, dán kutatók eredménye szerint a sajt nem árt egészségünknek.

WA
2011. 11. 15. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik egy hathetes periódus alatt naponta ettek sajtot, alacsonyabb volt az LDL koleszterinszintje, mint az energiatartalmában egyenértékű mennyiségű vajat fogyasztó önkénteseknek.

A tesztbe ötven embert vontak be, akik étrendjét ellenőrizték, majd a csoport egyik felénél sajttal, a másik felénél pedig vajjal egészítették ki a napi menüt. Ezt a kiegészítő táplálékadagot úgy állapították meg, hogy a tehéntejből készült sajt és vaj is – mint állati eredetű zsiradék – a naponta táplálékkal bevitt energia 13 százalékának feleljen meg.

A kísérlet végére a többletzsírbevitel ellenére a sajtot evők LDL koleszterinszintje nem emelkedett, a többletvajat fogyasztóknál azonban átlagosan 7 százalékkal növekedett a „rossz” koleszterin szintje – állapították meg a Koppenhágai Egyetem kutatói Julie Hjerpsted vezetésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.