Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik egy hathetes periódus alatt naponta ettek sajtot, alacsonyabb volt az LDL koleszterinszintje, mint az energiatartalmában egyenértékű mennyiségű vajat fogyasztó önkénteseknek.
A tesztbe ötven embert vontak be, akik étrendjét ellenőrizték, majd a csoport egyik felénél sajttal, a másik felénél pedig vajjal egészítették ki a napi menüt. Ezt a kiegészítő táplálékadagot úgy állapították meg, hogy a tehéntejből készült sajt és vaj is – mint állati eredetű zsiradék – a naponta táplálékkal bevitt energia 13 százalékának feleljen meg.
A kísérlet végére a többletzsírbevitel ellenére a sajtot evők LDL koleszterinszintje nem emelkedett, a többletvajat fogyasztóknál azonban átlagosan 7 százalékkal növekedett a „rossz” koleszterin szintje – állapították meg a Koppenhágai Egyetem kutatói Julie Hjerpsted vezetésével.
Megoldódott a sajt-vaj dilemma
Bár szakértők az állati eredetű zsírok fogyasztásának csökkentését ajánlják, dán kutatók eredménye szerint a sajt nem árt egészségünknek.
2011. 11. 15. 10:38
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!