Óriáshalat telepíthetnek hazánkba

Szakemberek szerint jelentős gazdasági potenciál rejlik a felsőkategóriás halfaj tenyésztésében.

BL
2011. 11. 06. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program egyik fő célja a „pontycentrikus” magyarországi halgazdálkodás diverzifikálása volt Magyarországon még nem szaporított fajokkal – mondta Szűcs István, a konzorcium egyik kutatóműhelyének, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának (DE-AGTC) egyetemi docense. A négyéves, jelenleg a felénél tartó kutatás során igyekeztek kifejleszteni a barramundi ivadékellátásának, tartásának és takarmányozásának technológiáját – tette hozzá a Magyar Akvakultúra Szövetség alelnöki tisztét is betöltő szakember. A fejlesztéshez 350 millió forint hazai innovációs forrást használhattak fel.

Mint mondta, a jelenlegi hazai tógazdasági haltermelés kis intenzitású, a hektáronkénti hozamok ritkán érik el a másfél tonnát. A másik jelentős probléma, hogy a legnagyobb mennyiségben termelt ponty hazai és európai piaca évek óta nem bővül. A kutatócsoport a hazánkban nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre álló melegvíz nyújtotta lehetőséget használja ki a melegigényes halfaj tenyésztésére.

A Jászkiséren 275 millió forintból, részben egy másik pályázaton nyert pénzből kialakított termelő telepen évente 80 tonna barramundi húst állítanak elő, ami az európai termelésnek is jelentős része. Mivel Európába a hal nagyrészt Ázsiából érkezik, a frissen előállított termék akár kitörési pont is lehet, hiszen annak ára 25-30 százalékkal is magasabb lehet – hangoztatta.

A barramundiról szólva kiemelte, hogy az szálkamentessége és kiváló húsminősége miatt igen keresett, jó növekedési eréllyel rendelkezik, és folyamatosan emelkedik az árszínvonala. Jelenleg a hal kiskereskedelmi ára 2700-2800 forint kilónként. A Délkelet-Ázsiában őshonos hal kifejlett példányának súlya a 60 kg-ot is elérheti – húzta alá.

A projektvezető Jászkiséri Halas Kft.-t, továbbá a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézetet, a Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszékét, valamint az Unio Seafood Kft.-t magába foglaló konzorcium projektjében a DE-AGTC végezte egyebek mellett az ikrakeltetésben és ivadéknevelésben is alkalmazható ezüstkolloidos baktérium- és gombamentesítő technológia kidolgozását, valamint számos takarmánykiegészítő fejlesztését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.