A zsírmáj nem tehet róla

Meglepő eredményre jutottak az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói, akik tanulmányukban úgy találták, hogy az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj nincs hatással a túlélésre.

NT
2011. 12. 01. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mariana Lazo kutatásvezető és csoportja arra keresett választ, hogy milyen mértékben növeli a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a halálozási kockázatot. „Ehelyett azt a választ kaptuk, hogy egyáltalán nem (növeli)” – idézte fel Lazo. Több mint 11 ezer amerikai adatait elemezték, akik életkora 20 és 74 év között volt, és akik egészségét tizennyolc éven át követték nyomon egy országos felmérésben.

A résztvevők mintegy ötöde élt zsírmájjal, a körükben nem volt magasabb a halálozási arány, mint a vizsgálatba bevont többi embernél. Az elemzés készítői nem tudják még, hogy miért nincs hatással a halálozási arányra a zsírmáj.

Az NAFLD-nél a szövettani vizsgálat az alkoholos májbetegséghez hasonló eltéréseket mutat annak ellenére, hogy az érintettek kórtörténetében nem szerepel a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség kialakulása gyakran tünetmentesen zajlik, a máj egyre kevésbé képes a zsír lebontására, így az a májban halmozódik fel.

A tanulmányt a The British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé a szerzők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.