Mariana Lazo kutatásvezető és csoportja arra keresett választ, hogy milyen mértékben növeli a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a halálozási kockázatot. „Ehelyett azt a választ kaptuk, hogy egyáltalán nem (növeli)” – idézte fel Lazo. Több mint 11 ezer amerikai adatait elemezték, akik életkora 20 és 74 év között volt, és akik egészségét tizennyolc éven át követték nyomon egy országos felmérésben.
A résztvevők mintegy ötöde élt zsírmájjal, a körükben nem volt magasabb a halálozási arány, mint a vizsgálatba bevont többi embernél. Az elemzés készítői nem tudják még, hogy miért nincs hatással a halálozási arányra a zsírmáj.
Az NAFLD-nél a szövettani vizsgálat az alkoholos májbetegséghez hasonló eltéréseket mutat annak ellenére, hogy az érintettek kórtörténetében nem szerepel a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség kialakulása gyakran tünetmentesen zajlik, a máj egyre kevésbé képes a zsír lebontására, így az a májban halmozódik fel.
A tanulmányt a The British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé a szerzők.
A zsírmáj nem tehet róla
Meglepő eredményre jutottak az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói, akik tanulmányukban úgy találták, hogy az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj nincs hatással a túlélésre.
2011. 12. 01. 16:43
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!