Figyelmeztettek: rá se nézzünk, ha nem akarunk bajt

Már a csábító étkek látványa is növeli az étvágyat. Ezt eddig is tapasztalhatta mindenki, tudományos bizonyítást viszont csak most nyert a jelenség.

PR
2012. 01. 16. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Max Planck Pszichiátriai Intézet (MPI) kutatói hétfőn Münchenben mutatták be vizsgálataik eredményeit, amelyek szerint az étel látványa által keltett éhségérzet a grelin nevű hormontól függ, amely az optikai inger hatására többszörösen termelődik.

Fő irányítóként a grelin az étkezési szokásokért és az étel felhasználásának testi folyamataiért is felelős. A tudósok becslése szerint az étvágygerjesztő ételek folyamatos médiajelenléte is felelős a nyugati társadalmakra jellemző túlsúlyért.

A tudósok kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan reagálnak egészséges fiatal férfiak jóízű ételeket valamint ehetetlen tárgyakat ábrázoló képek látványára. Közben a vérükben lévő, a táplálékfelvétel rendszerességét irányító egyes hormonok koncentrációját mérték, elemezték.

Az eredmény szerint a táplálék optikai ingerének hatására mérhetően nőtt a vérben a grelinkoncentráció. „Ez egy olyan folyamat, amely odáig vezethet, hogy már két órával a reggelit követően is megkívánunk egy szelet süteményt” – magyarázta Petra Schüssler, az MPI kutatója. A súlyproblémákkal küzdő embereknek ezért a szakértő azt javasolja, lehetőség szerint próbálják meg kerülni az étvágygerjesztő ételek látványát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.