A Max Planck Pszichiátriai Intézet (MPI) kutatói hétfőn Münchenben mutatták be vizsgálataik eredményeit, amelyek szerint az étel látványa által keltett éhségérzet a grelin nevű hormontól függ, amely az optikai inger hatására többszörösen termelődik.
Fő irányítóként a grelin az étkezési szokásokért és az étel felhasználásának testi folyamataiért is felelős. A tudósok becslése szerint az étvágygerjesztő ételek folyamatos médiajelenléte is felelős a nyugati társadalmakra jellemző túlsúlyért.
A tudósok kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan reagálnak egészséges fiatal férfiak jóízű ételeket valamint ehetetlen tárgyakat ábrázoló képek látványára. Közben a vérükben lévő, a táplálékfelvétel rendszerességét irányító egyes hormonok koncentrációját mérték, elemezték.
Az eredmény szerint a táplálék optikai ingerének hatására mérhetően nőtt a vérben a grelinkoncentráció. „Ez egy olyan folyamat, amely odáig vezethet, hogy már két órával a reggelit követően is megkívánunk egy szelet süteményt” – magyarázta Petra Schüssler, az MPI kutatója. A súlyproblémákkal küzdő embereknek ezért a szakértő azt javasolja, lehetőség szerint próbálják meg kerülni az étvágygerjesztő ételek látványát.
Figyelmeztettek: rá se nézzünk, ha nem akarunk bajt
Már a csábító étkek látványa is növeli az étvágyat. Ezt eddig is tapasztalhatta mindenki, tudományos bizonyítást viszont csak most nyert a jelenség.
2012. 01. 16. 19:57
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!