Robert Hromadka vezetésével nagyon finom pamuthoz hasonló szerkezetű nanoszálakat állítottak elő a glutationból. A szálacskák hossza nem lehet több ezer nanométernél, vagyis egy mikrométernél. A glutation ebben a formában képes felszívódni a száj nyálkahártyájában – állítják a fejlesztők. A GSH-t táplálékkiegészítőkhöz adagolják előnyös egészségügyi hatása miatt, ám az emésztőrendszerből igen korlátozott a felszívódása.
A glutation egy tripeptid molekula, amely három aminosav összekapcsolódásából jön létre, ezek a cisztein, a glicin és a glutaminsav. A GSH alapvetően fontos az emberi szervezet oxidatív stressz elleni védekezésében, mert segít eltávolítani az ártalmas szabadgyököket. A glutation alacsony szintjét a szervezetben összefüggésbe hozták már a gyors öregedéssel, emeli a kockázatát az öregségi foltok megjelenésének, a diabétesznek, a tüdő és az emésztőrendszer megbetegedésének, az izomgörcsöknek és különböző neurodegeneratív betegségeknek.
Szakértők szerint védelmet nyújthat az ionizáló sugárzások és a kemoterápia hatása ellen is, ezért erre a kutatási területre összpontosítanak a cseh kutatók.
Így már jobban felszívódik
Cseh kutatók új módszert fejlesztettek ki egy sejtöregedést gátló anyag, a glutation (GSH) olyan formában történő előállítására, amely képes felszívódni, ezáltal jobban hasznosul az emberi szervezetben.
2012. 01. 03. 15:03
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!