Robert Hromadka vezetésével nagyon finom pamuthoz hasonló szerkezetű nanoszálakat állítottak elő a glutationból. A szálacskák hossza nem lehet több ezer nanométernél, vagyis egy mikrométernél. A glutation ebben a formában képes felszívódni a száj nyálkahártyájában – állítják a fejlesztők. A GSH-t táplálékkiegészítőkhöz adagolják előnyös egészségügyi hatása miatt, ám az emésztőrendszerből igen korlátozott a felszívódása.
A glutation egy tripeptid molekula, amely három aminosav összekapcsolódásából jön létre, ezek a cisztein, a glicin és a glutaminsav. A GSH alapvetően fontos az emberi szervezet oxidatív stressz elleni védekezésében, mert segít eltávolítani az ártalmas szabadgyököket. A glutation alacsony szintjét a szervezetben összefüggésbe hozták már a gyors öregedéssel, emeli a kockázatát az öregségi foltok megjelenésének, a diabétesznek, a tüdő és az emésztőrendszer megbetegedésének, az izomgörcsöknek és különböző neurodegeneratív betegségeknek.
Szakértők szerint védelmet nyújthat az ionizáló sugárzások és a kemoterápia hatása ellen is, ezért erre a kutatási területre összpontosítanak a cseh kutatók.

Halálos motorbaleset történt az M3-ason – fotók