Az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukhoz 31 korábbi vizsgálat adatait elemezték, amelyekbe összesen 637 embert vontak be. A résztvevők étrendjükben ugyanakkora energiamennyiséget fruktózzal, glükózzal vagy keményítővel vettek magukhoz. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a súlygyarapodás független volt a kalória eredetétől, a gyümölcscukrot fogyasztó emberek nem híztak többet, mint azok, akik másfajta szénhidrátot (szőlőcukrot, keményítőt) vettek magukhoz.
Egyes elméletek szerint a fruktózt fogyasztó embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia a másféle szénhidrátot, cukrot előnyben részesítő emberekhez képest. Ezt azzal magyarázzák az elmélet támogatói, hogy a gyümölcscukrot másként bontja le és dolgozza fel a májunk. A John Sievenpiper által vezetett torontói kutatócsoport azonban nem vizsgálta a résztvevők inzulinszintjét, így a most közzétett metaelemzés arról nem közöl újabb információt, hogy a gyümölcscukor milyen hatással lehet a vércukorszintet szabályozó hormonok termelődésére.
Nem ez okozza az elhízást
Egy kutatás szerint a gyümölcscukrot fogyasztó emberek nem híztak többet, mint azok, akik szőlőcukrot vagy keményítőt vettek magukhoz.
2012. 02. 21. 12:37
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!