Nem ez okozza az elhízást

Egy kutatás szerint a gyümölcscukrot fogyasztó emberek nem híztak többet, mint azok, akik szőlőcukrot vagy keményítőt vettek magukhoz.

BL
2012. 02. 21. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukhoz 31 korábbi vizsgálat adatait elemezték, amelyekbe összesen 637 embert vontak be. A résztvevők étrendjükben ugyanakkora energiamennyiséget fruktózzal, glükózzal vagy keményítővel vettek magukhoz. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a súlygyarapodás független volt a kalória eredetétől, a gyümölcscukrot fogyasztó emberek nem híztak többet, mint azok, akik másfajta szénhidrátot (szőlőcukrot, keményítőt) vettek magukhoz.

Egyes elméletek szerint a fruktózt fogyasztó embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia a másféle szénhidrátot, cukrot előnyben részesítő emberekhez képest. Ezt azzal magyarázzák az elmélet támogatói, hogy a gyümölcscukrot másként bontja le és dolgozza fel a májunk. A John Sievenpiper által vezetett torontói kutatócsoport azonban nem vizsgálta a résztvevők inzulinszintjét, így a most közzétett metaelemzés arról nem közöl újabb információt, hogy a gyümölcscukor milyen hatással lehet a vércukorszintet szabályozó hormonok termelődésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.