A rákkeltő benzol akkor szabadul fel, ha az üdítőspalackra rásüt a nap. A benzol a leukémia kialakulásával és más megbetegedésekkel is kapcsolatba hozható.
A fogyasztóvédők már hat éve ellenzik a nátrium-benzoát használatát, ennek ellenére az üdítőital-gyártók továbbra is ezzel az adalékkal tartósítják a termékek nagy részét. A Pluska.sk lap felkereste a legnagyobb szlovákiai ásványvízgyártót és a Vodax céget. Mindkét vállalat szóvivője azt mondta: a gyártás megfelel az európai uniós előírásoknak, csak a megengedett mennyiségeket használják az E211-ből.
Az Európai Unió szerint az üdítőitalokban fellelhető E211 mennyiség nem okozhat egészségügyi gondokat, így nem tiltják be a használatát. Juraj Kadás, a földművelési minisztérium sajtóosztályának munkatársa elmondta: hiába tiltanák be Szlovákiában az élelmiszer-adalék használatát, az importtal úgyis bekerülnének az országba olyan termékek, amelyek tartalmazzák ezeket az állítólag rákkeltő anyagokat.
A fogyasztóknak arra kell figyelniük, hogy ha olyan üdítőket vásárolnak, amelyeket színes, átlátszó palackba töltöttek, akkor ne érje a palackot napfény. Az E211 és a hozzá hasonló benzoát-származékok vegyi tartósítószerek. Ezek az anyagok elnyomják az élesztőgombák, penészgombák és baktériumok hatását. A 80-as és 90-es években felmerült a gyanú, hogy rákkeltők a benzoát-származékok, de a feltételezés nem igazolódott be.

Ő lett a legszebb magyar kislány – olyan szerény, hogy még az osztálytársai sem tudtak róla