Ahogy fogy a zsír, tágulnak az erek

Minél több zsírt ad le egy túlsúlyos ember, annál rugalmasabbá válnak erei – derítették ki amerikai kutatók.

WA
2012. 04. 12. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már régi megfigyelés, hogy a túlsúly a szív- és érbetegségek fontos kockázati tényezője, de ennek magyarázatával kapcsolatban a legkülönbözőbb feltételezések láttak napvilágot. Az Amerikai Szív Szövetség minapi kongresszusán ezzel kapcsolatban újabb megfigyelést ismertettek.

Kerry J. Stewart professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy a pocakon tornyosuló zsírszövet és az ütőeres rendszer között milyen közvetett kapcsolat létezik. Ha már ennek kapcsán koplaltatják a kövér vizsgálati alanyokat, akkor azt is igyekeztek tisztázni, hogy ilyen szempontból van-e különbség a szénhidrátban szegény, vagy a kevés zsírt tartalmazó étrend hatása között.

A testsúly csökkentése hat hónapig tartott. Az önkéntes jelentkezők kiindulási átlagsúlya némileg meghaladta az egy mázsát, a csoport fele nő volt, a másik fele férfi. A vizsgálati alanyok egyik fele szénhidrátban szegény kosztot evett, a másik fele zsírban szegény étrenden volt a megfigyelési idő során.

A szénhidrátszegény diétában kenyérből, tésztából, gyümölcsből a kalóriabevitel 30 százalék lehetett, míg 40 százalék húsból, tejtermékből és olajos növényi magvakból eredő zsiradék volt. A zsírszegény étrendben viszont csupán 30 százaléknyi kalória volt a zsír, 55 százalék a szénhidrát.

Az erek állapotának változását a felkaron mérték. Ennek jól ismert módszere, hogy öt percig a vérnyomásmérő mandzsettájával teljesen összeszorítják az ütőeret, majd amikor fölengedik, az egészséges erek erősebben kitágulnak, mint a beteg artériák, hogy minél több vér áramoljon a végtagba.

A hatodik hónapos testsúlycsökkenés végére minél több zsírt sikerült leadnia a vizsgálati alanynak, annál rugalmasabban tágultak a felkar erei, ennek megfelelően mind több vér áramlott az ujjakba.

Kimutatták azt is, hogy fél év alatt lényegesen többet fogytak a kevés szénhidrátot fogyasztó személyek, mint a zsírszegény diétán lévők: az első csoport átlag 13 kilóval lett könnyebb, a másik diétán lévők csak kilenc kilót fogytak.

Stewart professzor előadása végén hangsúlyozta, hogy a hasi zsírszövettől szabaduló kövérek ereinek tágulékonysága arányosan javul, ami igen kedvező a szív és a vérkeringés szempontjából. Vizsgálatuk azt is igazolta, hogy a fogyókúra során a kevés szénhidrátot tartalmazó diéta megkönnyíti a testben lévő zsírszövet eltávolítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.