A teljes tehéntejből keletkező savó kitűnő fehérje, mert legjobb forrása a szükséges aminosavaknak. Az izomfehérje felépülését ennek megfelelően kifejezetten gyorsítja, ugyanakkor növeli az antioxidáns glutation szintjét, amely a szabadgyökök károsító hatását ellensúlyozza.
Az öregedés az izomtömeg fokozatos leépülésével jár. A rendszeres tréning ezt jelentősen fékezheti, bár teljesen megállítani nem tudja. Korábban a szaksajtóban olyan közlemények jelentek meg, amelyek azt tanácsolták az időseknek, hogy kevesebb fehérjét fogyasszanak, mert a többletet nem tudják fölhasználni, fehérjeigényük csökken.
Yifan Yang és munkatársai Kanadában évek óta az izomélettan kérdéseivel foglalkoznak. Idén a British Journal of Nutrition közölte dolgozatukat, amely 71 évesnél idősebb emberek izomrostszintézisével foglalkozik.
A munkacsoport 37 egészséges és panaszmentes férfit vizsgált, akik vagy nem fogyasztottak tejsavófehérje-készítményt, vagy emelkedő adagban kapták a szert, 10-40 gramm dózis között.
A vizsgált személyek fél lábbal kemény fizikai terhelést végeztek, miközben nyugalomban lévő lábuk izomzata volt a kontroll. A kutatók az izomszövet fehérjeszintézisét mérték, nyugalomban, illetve terhelés után, mielőtt azok vagy nem kaptak tejsavófehérjét, vagy különböző mennyiséget fogyasztottak belőle.
Kiderült, hogy nyugalmi állapotban az egészséges idős emberek a fehérjehiányos étkezéshez képest napi 20 gramm fehérjebevitellel voltak a legjobb izomfehérje-egyensúlyban. Az izommunka az izomrostok fehérjeszintézisét viszont minden tejsavófehérje-adag esetén megnövelte. Optimális adagnak a 40 gramm bizonyult.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy míg korábbi mérések tanúsága szerint fiatal emberek számára az izomzat fehérjeszintéziséhez az optimális dózis 20 gramm, és annál több tejsavófehérje már nem növeli a beépülést, addig az idősebb korosztály esetén, a korábbi nézettel ellenkezőleg, a fiatalok fehérjeadagjának a duplája adja a legjobb eredményt izommunka esetén.
Az időseknek dupla annyi ajánlott
A tejsavófehérje az izomépítők és sportolók népszerű táplálékkiegészítője, mert fokozza az izomtömeg felépülését. Több újabb vizsgálat arra utal, hogy a tejsavófehérje-fogyasztás az idősödő emberek izmainak sorvadását is gátolja.
2012. 04. 23. 11:05
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!