Erre is jó a sárga fűszer

Az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságairól ismert fűszer, a kurkuma kivonata védő hatású lehet a bypass műtéten átesett embereknél – derült ki egy thaiföldi kutatásból.

WA
2012. 04. 16. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bypass műtét alatt károsodhat a szívizom a véráramlás hosszabb ideig tartó kimaradása miatt, ami növeli a pácienseknél a szívroham kockázatát. Az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei azonban arra utalnak, hogy a kurkumin – a kurkumában lévő sárga színű pigment – csökkenti a kockázatot.

A Csiang Maj Egyetem munkatársai vizsgálataikba viszonylag kis számú pácienst, 121 embert vontak be, ezért – mint a kutatás vezetője elmondta – szükségét érzik, hogy a későbbiekben nagyobb méretű tanulmányban is igazolják megállapításaikat.

A páciensek 2009 és 2011 között estek át bypass műtéten. A betegek egyik fele naponta négyszer egy gramm kurkumint tartalmazó kapszulát szedett, míg a másik fele placebót tartalmazó kapszulákat kapott. A kezelést három nappal a műtét előtt kezdték, majd a beavatkozást követően öt napig folytatták.

Míg a kurkumint szedőknek csak 13 százaléka szenvedett el szívrohamot a műtét utáni kórházi kezelés idején, addig a placebót szedőknél ez az arány több mint duplája, 30 százalék volt. Minden egyéb tényezőt is figyelembe véve és kiszűrve 65 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett szívroham a kurkumint szedőknél a placebót kapottakhoz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy a kurkumin antioxidáns és gyulladásgátló hatása védte a károsodástól a páciensek szívét. A hatóanyag évek óta számos tanulmányban bizonyította, hogy csökkenti a gyulladást és a szabad gyökök által kiváltott károsodást a szövetekben.

Szakértők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy bár kis adagban veszélytelen a kurkumin fogyasztása, nagyobb dózisban káros mellékhatásai is jelentkezhetnek. Jawahar Mehta, az Arkansas-i Egyetem kardiológusa ezért semmiképpen nem javasolja, hogy a főzéshez használt fűszeren kívül naponta négy gramm kurkumint kezdjen el szedni valaki, ahogyan a klinikai próbában tették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.