A 14 éven át, 1993 és 2007 között tartó országos követéses vizsgálatban 53 ezer 40 és 69 év közötti japán nő adatait elemezték.
A vizsgált csoportban 134 pajzsmirigyrák fordult elő. Azok körében, akik naponta ettek tengeri algát, 1,7-szer gyakoribb volt a betegség felbukkanása, mint azoknál, akik legfeljebb hetente kétszer fogyasztották.
A menopauza után lévő nőknél megduplázódott a kockázat, az ő körükben 3,8-szer gyakoribb volt ennek a ráktípusnak a megjelenése, ha naponta fogyasztottak tengeri algát azokhoz képest, akik ritkábban ettek a Japánban igen népszerű élelmiszerből.
„Az algafogyasztás egyértelműen kapcsolatba hozható volt a pajzsmirigy szemölcsös karcinómájának emelkedett kockázatával” – írták a japán nemzeti rákközpont kutatói tanulmányukban. A European Journal of Cancer Prevention című szakfolyóiratban közzétett dolgozat szerzői szerint a menopauza után lévő nők még nagyobb kockázata a tengeri alga jódtartalmával függhet össze.
Ez az étel is rákot okozhat
Növeli a pajzsmirigyrák kockázatát a menopauza után lévő nőknél a rendszeres algafogyasztás a makrobiotikus élelmiszer jódtartalma miatt.
2012. 04. 11. 15:10
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!