Országonként is más a gyorséttermi ételek sótartalma

Gyakran magas és országonként is változik a gyorséttermi ételek sótartalma – állapították meg egy nemzetközi felmérésben.

PR
2012. 04. 17. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Canadian Medical Association Journal című szakfolyóiratban ismertetett felmérést hat országban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon folytatták le. Elizabeth Dunford kutatásvezető elmondta, hogy az ételek sótartalma jelentősen különbözött, egyrészt az étel típusa miatt, de étteremlánconként, sőt országonként is.

A McDonald’s csirkefalatkái például adagonként 1,7 gramm sót (680 milligramm nátriumot) tartalmaztak Kanadában, és 1,5 grammot az Egyesült Államokban, míg Nagy-Britanniában csak 0,6 grammot. A többi három országban a két szélső érték között volt a csirkefalatok sótartalma. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy szerepe lehet az eredmény alakulásában a brit egészségügyi kormányzat igyekezetének is, amellyel csökkenteni kívánja a lakosság sófogyasztását.

A gyorsétteremlánc szóvivője a tanulmány hiányosságaként említette, hogy 2010-es adatokat tartalmaz. „Azóta már 10 százalékkal csökkentettük a sótartalmat az Egyesült Államokban kínált csirkemenüink többségében, legutóbb éppen a csirkefalatokban” – mondta. Becslések szerint az amerikaiak sófogyasztásának mintegy négyötöde nem az ételek utósózásából származik, hanem az élelmiszeripar által gyártott kész ételekből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.