Számításaik kiindulópontja az volt, hogy az alkohol tizenegy súlyos és krónikus betegség – ötféle rosszindulatú daganat, koszorúér-betegség, szélütés, magas vérnyomás, májzsugor, epilepszia és cukorbetegség – kifejlődésében játszik szerepet. Ezek a kóros állapotok évente 170 ezer ember halálát okozzák Angliában.
Korábbi megfigyelések és nemzetközi statisztikák alapján az angol egészségügyi hatóságok eddig azt tartották biztonságosnak, ha a férfiak napi 3-4 egységnyi, a nők 2-3 egységnyi szeszes italnál nem fogyasztanak többet. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy ha az eddigi fejadagnak csak a felét innák meg az angolok, a szeszfogyasztáshoz köthető betegségekből eredő halálozások száma jelentősen csökkenne, átlagosan 4600 fővel évente. A becsült értékek a 2006-ban rögzített statisztikák alapján készültek.
A cikkhez hozzászóló szakemberek is felfigyeltek a tanulmány táblázataiban közölt számokra, amelyek alapján a szívroham következtében elhunyt emberek száma az előbbi ajánlás betartása esetén kissé növekedne, mivel a mértékletes alkoholfogyasztás – kiváltképp vörösbor ivása a mediterrán konyha alapvető részeként – késlelteti a koszorúér-betegség kifejlődését. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a statisztikai értékelés alapján a szívbetegségből eredő halálozások száma évente mintegy 850-nel több lenne ugyan, de jelentősen kevesebb ember halna meg rák vagy májzsugor következtében.