A szénhidrátokban gazdag étrend emelheti az emlőrák kockázatát

Az emlőrák kevésbé elterjedt, de rosszabb indulatú formájának kockázatát emeli idősebb nőknél a szénhidrátokban gazdag étrend.

BL
2012. 07. 27. 20:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett ER (ösztrogén-receptor) negatív emlőtumorok adják a mellrákos megbetegedések negyedét. Ezt a daganatféleséget általában a betegség előrehaladottabb stádiumában fedezik fel, mivel a tumor gyorsabban nő, mint az ER-pozitív emlőrák, ráadásul nem reagál a hormonterápiára sem.

A vizsgálat során, amelyet Isabelle Romieu, a lyoni Nemzetközi Rákkutató Ügynökség tudósa irányított, a daganatos kockázatok és a táplálkozás közötti összefüggéseket tanulmányozó, több évtizedes követéses európai kutatás adatait elemezték. A kutatásban 335 ezer nő vett részt, akikkel a vizsgálat kezdetén egy részletes, az étrendre is kitérő kérdőívet töltettek ki.

Az évtizedek során 11 576 nőnél alakult ki mellrák, de mindent egybevéve nem találtak összefüggést az emlőrák kockázata és a glikémiás terhelés között. Egészen más kép rajzolódott ki viszont, amikor a menopauzális korban lévő, ER-negatív emlőrákban szenvedő nőkre összpontosítottak a kutatók. A glikémiás terhelés szempontjából a felső húsz százalékba tartozó nők között 158 esetet találtak, az alsó ötödbe tartózók között viszont mindössze 11-et, azaz az előbbi csoport esetében 36 százalékkal volt magasabb az ER-negatív emlőrák kialakulásának kockázata.

Christine Clarke, a Stanford Egyetem docense, aki nem volt részese a vizsgálatnak, érdekesnek nevezi az eredményeket, amelyek új irányt szabhatnak a kutatásoknak. „Az emlőrákos esetek többségében a daganatok növekedését az ösztrogén ösztönzi, ugyanakkor keveset lehet tudni az ER-negatív tumorokról. A magas glikémiás terhelés nagyobb inzulinkiválasztódást von maga után. A magas inzulinszintet viszont már eddig is bizonyos tumorfajtákkal hozták összefüggésbe. Valószínűleg arról lehet szó, hogy az inzulin valamiképp elősegítheti a daganatok növekedését” – magyarázta Christine Clarke.

A glikémiás index az egyes élelmiszerek 1000 kilojoule-nyi mennyiségének vércukoremelő képességét fejezi ki a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. A glikémiás terhelés (GL) egyidejűleg veszi figyelembe az adott élelmiszer glikémiás indexét és egy adagra eső szénhidrátmennyiségét. Ezáltal sokkal pontosabban meghatározható az inzulinháztartásra gyakorolt hatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.