Huszonhét éve kutatnak az összefüggések után

Az életmód, a táplálkozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggéseket tárta fel a világ egyik legnagyobb tudományos vizsgálata, amelyet svéd szakemberek végeznek 27 éve.

WL
2012. 07. 05. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt század hetvenes éveiben az orvosok rádöbbentek arra, hogy Svédország északi területein többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint az ország többi részén, a férfiak csoportjában pedig szinte világelsők. A riasztó helyzet visszafordítására indult el 1985-ben a Västerbotten Intervenciós Program (VIP), amely azóta is tart és igen sok érdekes adattal gazdagította az orvostudományt.

A szakemberek folyamatosan áttekintették az érintett terület lakóinak táplálkozását, életmódját és rendszeres vizsgálataik eredményeit. Így nemcsak az Észak-Svédországban élő emberek testsúlyát vagy vérkoleszterinszintjét, hanem egészségük alakulását is megismerhették. A megfigyelés mind a vizsgált emberek számát, mind a vizsgálat időtartamát illetően is az egyik legnagyobb a világon: másfél millió mérés adataival nyújt lehetőséget az életmód, a táplálkozás és a szív- és érbetegségek összefüggésének értékelésére – derül ki Ingegerd Johansson és munkatársainak tanulmányából, amelyet a Nutrition Journal című szaklap közölt.

A szakemberek a zsírok és a szénhidrátok fogyasztásának arányait vizsgálva felfigyeltek arra, hogy a kilencvenes évek elején a férfiak három százalékkal, a nők négy százalékkal csökkentették zsírfogyasztásukat és ez 2005-ig változatlan maradt.

Nemcsak a zsírbevitel csökkent, hanem az asztalra kerülő zsírok minősége is kedvezőbbre változott. A telített zsírok, a vaj evése helyett a kevesebb zsírt tartalmazó sütő- és főzőanyagok használata terjedt el. Ez a változás értékelhetően tükröződött a „rossz” LDL koleszterin vérszintjének mérséklődésében.

A VIP elérte, hogy az élelmiszerek összetételét a korábbinál részletesebben feltüntessék a csomagoláson, étkezési tanácsadást tartsanak minden elérhető fórumon, és sütési-főzési bemutatókat rendezzenek.

Amikor világszerte elkezdtek terjedni a különböző „bűvös hatású” diéták, megfordult a trend. A kevés szénhidrát evését és a több zsíros étel fogyasztását ajánlók hatására 2005-től ismét megugrott a telített zsírok bevitele, a komplex szénhidrát evése pedig visszaszorult. Emiatt ismét emelkedést tapasztaltak a vérkoleszterinszintben annak ellenére, hogy időközben mind több ember szedett már koleszterincsökkentő gyógyszereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.