Újra kísért az atomkatasztrófa

Szélsőséges esetben akár 1300-zal többen halhatnak meg világszerte rákbetegségben a tavaly márciusi fukusimai atombaleset miatt.

tt
2012. 07. 18. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Stanford Egyetem kutatói által közzétett számok igen széles skálán mozognak, mégis egyértelműen ellentmondanak többek közt az ENSZ atomsugárzás hatásaival foglalkozó tudományos bizottsága (UNSCEAR) megállapításainak – írták az amerikai tudósok az Energy and Environmental Science című folyóiratban.

Több száz áldozat

„Van néhány csoport, amely azt mondta, nem lesznek globális következmények” – jegyezte meg Mark Jacobson, a kutatás vezetője, utalva arra, hogy az UNSCEAR azt jósolta, semmilyen komoly egészségügyi következménnyel nem kell számolni a baleset okozta sugárzás miatt. A stanfordi kutatók viszont arra jutottak, hogy a jövőbeni rákos megbetegedések és halálozások száma valóban nagyon alacsony, de nem nulla lesz Japánon kívül. Eredményeik szerint a tavalyi atomkatasztrófa világszerte átlagosan hozzávetőleg 130 ember halálát okozhatja. A legjobb esetben ez a szám 15, extrém esetben viszont akár 1300 is lehet. Ehhez jön még az a 600 ember, aki már meghalt az evakuálás, illetve az atomerőműben foganatosított rendkívüli intézkedések során.

A rákos megbetegedések átlagát 180-ban határozták meg a tudósok, a legalacsonyabb becsült érték 24, a legmagasabb pedig 2500 lehet. Mindezzel a fukusimai baleset miatt várható halálozások és megbetegedések száma nagyságrenddel alacsonyabb, mint a csernobili katasztrófa után – mutattak rá a szakemberek. A messze legtöbb érintett Japánban lesz. Az ázsiai szárazföldön és Észak-Amerikában a balesetnek csak kevés egészségügyi következménye várható – írták. A tudósok az Egyesült Államokban 0,2-6,3 rákos halálesetre, valamint 0,3-15 rákos megbetegedésre számítanak a jövőben. Európában ennél is alacsonyabbak az értékek: a halálozások számát 0,17-4,8, míg a megbetegedésekét 0,3 és 11 közöttire jövendölte a szimuláció.

3D-ben modellezték a katasztrófát

Eredményeikkel kapcsolatban Jon Ten Hoeve, a tanulmány vezető szerzője kiemelte: „Ez minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy eloszlassuk azokat a félelmeket, amelyek szerint a fukusimai katasztrófának az egész világot komolyan érintő hatásai lehetnek.”

A viszonylag csekély globális következmény magyarázatát a kutatók abban látják, hogy a radioaktív anyagok java része a tengerbe került, és a „kiszabadult” radioaktív elemeknek csak a 19 százaléka jutott a szárazföldre. Japánban a gyors evakuálás, illetve a katasztrófa sújtotta területek megművelésének tilalma is hozzájárult ahhoz, hogy nem emelkedett a sugárzást szenvedett emberek száma.

A kutatók vizsgálatuk során 3D-s atmoszféramodellt használtak a cézium-137, a jód-131 és a cézium-134 terjedésének szimulálásához. 2011-ben világszerte 440 nukleáris reaktor működött. Radioaktív sugárzás (a minimálistól a súlyosig) az összes eddig működött reaktor 1,5 százalékánál történt: Three-Mile Island (1979), Saint-Laurent (1980), Csernobil (1986) és Fukusima (2011) – mutattak rá tanulmányukban a szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.