A Fertility and Sterility című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban úgy találták, hogy a 45 évnél idősebb férfiak hímivarsejtjeiben kevesebb DNS-törés volt megfigyelhető azoknál, akik a csoporton belül a legtöbb C- és E-vitamint, folsavat és cinket vették magukhoz étrendjükben.
Sokat múlik a DNS-en
A DNS-szál töréseinek száma jó mércéje a spermium genetikai minőségének, amelyről ismert, hogy romlik a férfiak életkorának emelkedésével. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy eredményeik nem ok-okozati összefüggést igazolnak az antioxidánsok fogyasztása és a hímivarsejtek minősége között, hanem meglévő kapcsolatot.
„Azok az emberek, akik helyesen étkeznek, vélhetően egy csomó más egészséges dolgot is tesznek” – mutatott rá Andrew Wyrobek vezető kutató, a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa. Hozzátette ugyanakkor, hogy az étrend egyéb összetevőinél nem igazoltak ilyen jellegű kapcsolatot, így csak az antioxidánsok esetében találták érvényesnek.
700 milligramm C-vitamin
A hímivarsejtek DNS-töredezettségét nyolcvan egészséges önkéntesnél vizsgálták, akik életkora 22 és 80 év között volt. Mindannyian részletes kérdőívet is kitöltöttek étrendjükről. A 45 év feletti férfiak csoportjában 20 százalékkal kevesebb DNS-károsodást találtak azoknál, akik étrendjében a legtöbb C-vitamin szerepelt. A C-vitamin napi ajánlott mennyisége 90 milligramm, akik a legtöbbet fogyasztották, azok naponta átlagosan 700 milligrammot vittek be szervezetükbe. Ebből a vitaminból még napi 2000 milligramm bevitele is biztonságosnak tekinthető.
Hasonló volt a helyzet más antioxidánsok, így az E-vitamin, a folsav és a cink esetében is, bár hatásuk a hímivarsejtek minőségére enyhébb volt. Érdekes módon a 45 évnél fiatalabb férfiaknál nem találtak összefüggést az antioxidánsok elfogyasztott mennyisége és hímivarsejtjeik minősége között. A kutatók szerint ebben az életkorban még viszonylag kevés oxidatív stressz érte a spermiumokat, ezért kevés javítani való akad.
Az E-vitamin napi ajánlott mennyisége 15 és 1000 milligramm között van, a cinkből naponta legalább 11, de legfeljebb 40 milligrammot javasolt magunkhoz venni. A folsav ajánlott adagja naponta 400–1000 milligramm. Az optimális felszívódáshoz valamennyi összetevőt ételeinkkel és italainkkal érdemes elfogyasztani, nem külön szedett kiegészítők formájában.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!