A legújabb kutatások szerint, az antioxidánsoknak védő erejük lehet a stroke (szélütés) és az demencia (időskori „elbutulás”) ellen, ám a speciális ételek jobban hozzájárulnak az antioxidánsok szintjének növeléséhez, mintha csak antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasztanánk. A kérdés azonban az, hogy az antioxidánsok szintje valóban olyan fontos-e, mint eddig gondoltuk?
A bostoni Harvard Medical School és a rotterdami Erasmus Medical Center kutatói 5395 55 évnél idősebb ember egészségügyi és táplálkozási szokásait vizsgálták. Elizabeth E. Devore-ban, a tanulmány szerzőjében és holland kollégáiban a megismert adatok alapján új kérdés merült fel: a stroke és a demencia elkerülésében az antioxidánst tartalmazó ételek fogyasztása vagy az egész étrendünk antioxidánsszintje a fontosabb? A kutatás során a résztvevőknek a nemzetközi élelmiszer-ipari táblázat alapján készült kérdőívet kellett kitölteniük, amely az ételek antioxidánsszintjét mutatja. Így határozták meg, hogy az alanyok melyik élelmiszerből mennyit és milyen gyakran esznek – annak érdekében, hogy felmérhessék az elfogyasztott antioxidánsok mennyiségét. A vizsgálat során kiderült, hogy önmagában az antioxidánsok szintje nem csökkenti a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát, bár szerepük van benne.
Az eredmény nem lepte meg a bostoni egyetem MS RD klinikai docensét Joan Salge Blake-t, aki ugyan nem vett részt a kutatásban, de véleménye szerint, több dolog játszik szerepet az antioxidánsok megelőző és gyógyító hatásában. Az antoixidánsok gyümölcsökben, zöldségekben, borban, kávéban, teában és még sok más élelmiszerben találhatók meg. Bizonyított, hogy az antioxidánsok csökkentik a szívbajok kialakulásának kockázatát, valamint a kezdeti stádiumban lévő rákos daganatokra is kedvező hatással vannak. A szélütés és a szellemi leépülés megelőzésében nem feltétlenül pusztán az antioxidánsszintnek van kiemelkedő szerepe, hanem inkább annak, hogy antioxidánsokban gazdag élelmiszereket – zöldségeket és a gyümölcsöket – fogyasszunk.