Mi lesz, ha többé nem ehetünk tésztát?

Tűzzel-vassal harcolni kell a globális felmelegedés ellen, vagy a változásokhoz alkalmazkodva új módszereket kell keresni a mezőgazdaságban?

Pálffy Renáta
2013. 02. 14. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális felmelegedéssel kapcsolatban hosszú ideje ijesztő megállapítások röppennek fel. 1997-ben Al Gore beszélt arról, hogy a globális felmelegedés súlyosbítja az El Nino-jelenséget. Ez azonban mégsem történt meg. A Greenpeace és más környezetvédő szervezetek évekig azt mondták, hogy még több erőszakos hurrikán fog kialakulni. Valójában azonban az elmúlt hat évben a hurrikánok intenzitása az 1970-es évek óta nem tapasztalt alacsony szintre esett vissza. Az Egyesült Államokban pusztító Sandy például nem hurrikán volt, hanem szupervihar.

El Nino: egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben, és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. A csendes-óceáni térség egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. (Wikipédia)

De a félelmek nem szűntek meg. 2004-ben arról szóltak a hírek, hogy a jegesmedvék kipusztulnak a század végére, és ez a folyamat Hudson Bayben fog elindulni, ahol 2012-re megszűnik a szaporodásuk. A jegesmedvék azonban még mindig szaporodnak. Bjorn Lomborg, a Koppenhágai Üzleti Főiskola professzora cikkében azt írja: érthető, hogy a tudósok aggódnak a globális felmelegedés miatt, és csalódottak, hogy a politika nem mutat érdeklődést a téma és a lehetséges megoldások iránt. A probléma az, hogy miután a pánikkeltő történetek igaztalannak bizonyulnak, az emberek nem fogják komolyan venni a globális felmelegedést. Valójában egyre nő a szkepticizmus a globális felmelegedéssel kapcsolatban, miközben a vaklármák egyre zavaróbbá válnak.

Ha továbbra is akarunk enni tésztát...

Azonfelül minden probléma fő okaként a globális felmelegedést jelölik meg, megoldásként pedig a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, bár ez gyakran a leglassúbb és legköltségesebb módja annak, hogy eredményt érjenek el – véli a szakértő. A globális felmelegedéssel kapcsolatos egyik új riogatás a Newsweekben jelent meg, harsányan azt állítva, hogy a hőmérséklet-emelkedés véget vet a tészta korszakának. Minden fő gabona – rizs, kukorica, búza – már most megszenvedi a globális felmelegedést, de a búza a leginkább kiszolgáltatottja a magas hőmérsékletnek.

Tehát ahogy a hőmérséklet emelkedik, megdöbbentően magas lesz a tészta és a kenyér ára. Ez az üzenet egyértelmű: ha az emberiség továbbra is akar enni tésztát, drasztikus lépéseket kell tenni a globális felmelegedés ellen – szögezi le Lomborg. Ez az érvelés ugyanakkor teljesen hibás. A gabonák terméshozama az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt, köszönhetően annak, hogy a gazdák magasabb hozamú növényfajtákat termesztenek, nagyobb mértékben használnak műtrágyát, növényvédő szereket és öntöznek. Továbbá a szén-dioxid is trágyaként viselkedik, és a növekedése valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a hozamok 3 százalékkal növekedtek az elmúlt 30 évben.

Északra tolódik a búzatermesztés

A növekvő hőmérséklet egyes növényfajtáknak árt, míg másoknak kedvez. Lomborg szerint a gazdák korábban fognak ültetni több olyan fajtát, amely szereti a hőséget. Azzal, hogy a búza és más gabonák termesztése áttolódik északabbra, Kanadába és Oroszországba, még több lehetőség előtt nyílik meg az út. Egy tanulmány szerint a hőmérsékleti hatások, a szén-dioxid hatása és az új módszerek a gabonatermelés 40,7 százalékos növekedését fogják eredményezni 2050-re – hívja fel a figyelmet a dán szakértő.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a globális felmelegedésnek nincs hatása a terményekre. A termelés új fajták irányába fog elmozdulni a trópusoktól távol, ami a fejlett országok számára még magasabb hozamokat fog eredményezni, de lassúbb növekedést a fejlődő országok számára. Az is valószínű, hogy a búza termelése Afrikában lehetetlenné fog válni.

Mi a megoldás?

A szén-dioxid-kibocsátás korlátozása egy különösen hatástalan út arra, hogy segítsünk a világ szegényein és éhezőin. Még akkor is, ha a nagyon magas költségek mellett sikerül jelentős csökkenést elérni, csak egy lassúbb emelkedés valósulna meg a hőmérséklet-emelkedésnél. Mindeközben a bioüzemanyagok használata az élelmiszerárak növekedéséhez és az éhínség terjedéséhez vezet.

Sokkal többet érnénk azzal, ha lehetővé tesszük a szegény országok számára, hogy használják a szén-dioxid-trágyázás eredményeit, amíg képesek lesznek alkalmazkodni a hőmérséklet-emelkedés által okozott problémákhoz. Ez azt jelenti, hogy a kutatásba kell befektetni, hogy több megbízható és magasabb hozamú fajtát lehessen kifejleszteni, akár csak több öntözés, növényvédő szer és trágya legyen elérhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.