A feldolgozott hús és a korai halál kapcsolata

A kolbász, a sonka, a szalonna és egyéb feldolgozott hústermék rendszeres fogyasztása jelentősen megnöveli a korai halál kockázatát.

2013. 03. 07. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségbeejtő eredménnyel végződött egy óriási egészségügyi kutatás, amelyben Európa szerte félmillió ember vett részt: a sok feldolgozott húst tartalmazó étrend közvetlen kapcsolatba hozható szív- és keringési betegségekkel, rákkal és korai halállal. A kutatók a BMC Medicine folyóiratban hozták nyilvánosságra eredményeiket, amelyek közül kiemelik, hogy az egészségre elsősorban a tartósításhoz használt só és vegyszerek veszélyesek. A kutatás egyébként 10 európai országban zajlott, átlagosan 13 éven át.

Kiderült az is, hogy azok, akik sok tartósított húst esznek, hajlamosabbak a dohányzásra is. „Természetesen a dohányzásról való leszokás sokkal fontosabb lenne, mint a hústermékek elhagyása” – emelte ki prof. Sabine Rohrmann a Zürichi Egyetemről.

A kutatásban részt vevő emberek közül minden 17. meghalt. Azok, akik naponta legalább 160 g feldolgozott húst fogyasztottak – ez nem több, mint két kolbászka és egy szelet szalonna – 44 százalékkal nagyobb volt az esélyük, hogy a 12,7 éves követési időszak lezárulta előtt meghaljanak, min azoknak, akik naponta legfeljebb 20 g-ot ettek. Összességében a megfigyelt emberek közül 10 000-en haltak meg rákban, 5500-an pedig valamilyen szívbetegségben.

A kolbászok és sonkák kedvelői számára azonban a kutatók egérutat is nyújtanak. Amint az alkoholnál is, itt is kiderült, hogy kis mennyiségben igenis szüksége van a szervezetnek vörös húsra és még feldolgozott húsra is. A brit egészségügyi ajánlás szerint az ajánlott mennyiség nem haladhatja meg a napi 70 g-ot. A frissen elkészített fasírtokra, húspogácsákra és kolbászokra mindez persze nem érvényes. Azért mindenképpen érdemes a fehérjebevitelt változatosabbá tenni az egészségesebb baromfihús, a bab és a lencse segítségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.