Tequila sóval és citrommal, sós taco és burrito. Csak néhány olyan tipikus mexikói étel, amelyhez rutinszerűen párosul a sóhasználat. Tény: a mexikóiak imádják a sót, egyes felmérések alapján az ajánlott bevitel háromszorosát eszik meg, ami még az amerikai társadalom étkezési szokásaihoz mérten is elég rosszul hangzik. Ehhez párosul a növekvő elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek járványszerű gyakorisága, ami az egészségüggyel foglalkozó szaktárcát arra ösztönözte, hogy kampányt indítson a só használatának visszafogása érdekében.
Mexikóváros egészségügyi minisztere, Armando Ahued a múlt hét végén Kevesebb só, több egészség címmel indította el kampányát a helyi éttermekben. Célja, hogy – a rutinszerű automatikus mozdulatot megelőzendő – a sótartók véglegesen eltűnjenek az asztalról, és csak a vendég kifejezett kérésére szolgálják fel. Az egészségügyi tárca kezdeményezése nem kötelező, viszont egy megállapodás értelmében a városi éttermi kamara minél több éttermet csatlakoztatna a programhoz.
A sóellenes kampány egyik úttörője a turisták által kedvelt Ciudad Juárez mellett található El Estragon étterem volt, ahol elsőként tűnt el az asztalokról a sótartó. „Ez nagyon jó kezdeményezés, hiszen a mi érdekünk az, hogy a vendég minél tovább és minél egészségesebben éljen, és továbbra is jókat egyen nálunk” – mondta az étterem vezetője, Isabel Santiago.
Van, ahol kint maradtak a sótartók az asztalon. Az Antojitos Mexicanos étterem menedzsere, Rocío Pérez máshogyan gondolkodik a programról. „A vendégek már akkor sóval »locsolják« az ételt, amikor még meg sem kóstolták. Lehet hogy egészségtelen, és lehet, hogy igazából nem is változtat az étel ízén, de meg kell adnunk a vendégeknek azt, ami jár.”
A sótartókat talán Magyarországon is érdemes lenne eltüntetni az asztalokról. Kezdjük otthon.