Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől

Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől a természetvédők és az erdészek: a gyógyhatásairól ismert növény gasztronómiai különlegességgé vált az utóbbi években, ezért egyre többen szedik, de csak mértékkel és engedély birtokában lehet gyűjteni.

2013. 04. 08. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehet gyűjteni a medvehagymát, és ezt a törvényt az utóbbi években muszáj szigorúbban betartatni, mert míg korábban a helyiek a napi szükségleteiknek megfelelő mennyiséget szedték, mára kereskedelmi mennyiséget is gyűjtenek” – mondta az MTI-nek Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője.

Tapasztalataik szerint előfordul, hogy a medvehagymát brutális módszerekkel, sarlóval szedik vagy kitépik tövestül, ami gyéríti a meglévő telepeket. A természetvédelmi őrszolgálat ezért ezekben a hetekben fokozottan figyel a medvehagymás területekre, és figyelmeztetik a gyűjtőket a gyűjtés korlátaira.  „A medvehagymát sokszor összetévesztik a gyöngyvirággal, utóbbi növény mérgező” – hívta fel a figyelmet a természetvédelmi szakember.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben (nem védett területen) mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagymalevelet is – gyűjthet külön engedély nélkül – idézte fel Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. Aláhúzta: az erdészetnek nem érdeke, hogy a medvehagyma eltűnjön az erdeiből, ezért a gyűjtési szezonban ellenőrzik a medvehagymás területeket.

„Engedély nélkül egy nap két kiló medvehagymát gyűjthet egy ember. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti; néhányan vásároltak is ilyet a Bakonyerdőtől” – közölte a vezérigazgató.  Amióta a gasztronómia felkapta az ízletes medvehagymát, sokkal többet gyűjtenek belőle az erdőkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.