Dél-koreai tudósok felfedezték, hogyan előzhetik meg az alkohol májkárosító hatását – jelentette be az ország tudományos minisztere. Az alkoholból reaktív oxigéngyökök képződnek, amelyek károsítják a májat, májgyulladást, májzsugorodást okoznak, ezt széles körben dokumentálta már az orvostudomány.
Ma már az alkohol a harmadik vezető oka a betegségeknek és sérüléseknek globálisan, függetlenül attól, hogy a felnőttek többsége világszerte tartózkodik az alkoholfogyasztástól.
Ami az amerikai lakosság alkoholfogyasztását illeti: a férfiaknál a legkomolyabb probléma a 31–40 éves korosztállyal van, míg a nőknél az 51–70 év közöttiek a legveszélyeztetettebbek, 12 százalékuk napi négy egységnél több alkoholt fogyaszt.
Arról azonban kevés az információ, mi váltja ki a reaktív oxigéngyökök termelését. A dél-koreai Chonnan Egyetem Biológiai és Biotechnológiai Intézetének kutatócsoportja megállapította, hogy az alkohol egy ösztrogénhez kapcsolódó hormonreceptor képződését indítja el, és ez vezet a szabad oxigéngyökök termeléséhez, majd aktiválódásához.
Azt is bizonyították, hogy a hormonreceptor termelődésének visszaszorításával csökken a májkárosodás, ezzel új útja nyílik meg az alkohol okozta betegség kezelésének, illetve megelőzésének – írják a Gut nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmányban.