A kutatás eredményei szerint a normális egerek nem mutattak érdeklődést az alkohol iránt, amikor szabadon választhattak víz és hígított alkohol között. Azonban azok az egerek, amelyeknek a GABRB1 génjükben genetikai mutáció volt kimutatható, az alkoholt választották a vízzel szemben. Az általuk egy nap alatt elfogyasztott folyadék csaknem 85 százalékban tartalmazott alkoholt – ami olyan erős volt, mint a bor. A GABRB1 gén megváltozása egyébként közrejátszik a skizofrénia kialakulásában.
A környezeti tényezők, a társadalmi nyomás is fontos szerepet játszik az emberek, főleg a fiatalok alkoholfogyasztási szokásaiban.
Nagy-Britanniában indokoltak az alkoholizálás okait felderítő kutatások; csaknem háromszáz, 11 éves vagy annál fiatalabb gyermeket kellett egy év alatt sürgősségi osztályra szállítani túlzott alkoholfogyasztás miatt.
A kutatók konzorciuma, amit a brit Orvostudományi Kutatások Tanácsa (Medical Research Council, MRC) támogatott, kedden publikálta a felfedezést a Nature Communications című lapban. A nagy kutatócsoport tagjai Nagy-Britannia öt nagyobb egyeteméről és az MRC emlősök genetikájával foglalkozó egységéből kerültek ki. A tízéves projektet Howard Thomas, az Imperial College London professzora vezette.
Dr. Quentin Anstee, a Newcastle Egyetem hepatológus tanácsadója és a közös kutatás vezető szerzője azt mondta, elképesztőnek tartja, hogy „egy kicsi változás egyetlen génben képes lehet ilyen hatást gyakorolni egy olyan összetett viselkedési formára, mint az alkoholfogyasztás”. Hozzátette: folytatják a munkát, hogy megállapítsák, a gén hasonló befolyással lehet-e az emberekre, bár azt tudják, hogy az emberek alkoholizmusában komoly szerepet játszanak a környezeti tényezők. Úgy véli, hogy a felfedezés igazi potenciálja abban rejlik, hogy az így szerzett tudást fel lehet majd használni az alkoholizmus kezelésében.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!