A cukorbetegek számára szerencsésebb választás naponta egy alkalommal enni nagyobb adagot, mint több kisebbet a nap folyamán. Erre a következtetésre jutottak a Linköpingi Egyetem munkatársai, akik tanulmányukat a PLOS One szakmagazinban publikálták.
A svéd szakemberek a kutatás során a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek három különböző étrendjét figyelték meg a vér glükóz-, zsír- és hormontartalmának étkezési utáni mérésével. A három étrend a következő volt: az egyik alacsony zsírtartalmú, a másik alacsony szénhidráttartalmú, a harmadik pedig a mediterrán diéta volt. A kísérletben 21 páciens vett részt, ők mindannyian étkeztek mind a három étrend szerint. A szakemberek mindennap hat időpontban vettek vért tőlük.
Egy fehérjében és zsírokban gazdag, kiadós reggeli lehetséges, hogy valóban segíthet a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők éhségének és vércukorszintjének kordában tartásában.
A fahéj segíthet a diabéteszes betegeknek
A fahéj nemcsak az almás pite ízét javítja, hanem a cukorbetegek egészségi állapotát is.
Hét csapás: ne adjon esélyt a cukorbetegségnek!
Egyedül a kor az, ami ellen nem tehetünk a cukorbetegség megelőzésének érdekében.
Áfonyával a cukorbetegség ellen
Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Az alacsony zsírtartalmú étrendben olyan élelmiszereket válogattak össze, hogy – amint azt az északi országokban hagyományosan ajánlják – a teljes energiaszükségletet 55 százalékban szénhidrátokból fedezzék. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben az energiaszükséglet viszonylag kis hányadát, nagyjából 20 százalékát adták a szénhidrátok, mintegy 50 százalékot pedig a zsírok fedezték. A mediterrán diétát úgy állították össze, hogy a reggeli csupán egy csésze kávé volt, a reggeli és az ebéd kalóriatartalmát pedig összevonták egy nagy ebédbe.
Továbbá a napi kalóriaszükségletbe beépítettek még a nők számára 1,5, a férfiak esetében pedig 2 deciliter vörös bort, amit az ebéddel fogyasztottak el. A mediterrán étrend összetétele egyébként nagyjából az alacsony zsír- és az alacsony szénhidráttartalmú étrend között helyezkedett el, azzal, hogy a zsírok forrása főleg hal, olajbogyó és olíva volt.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!